Lemond képviselői mandátumáról az alapító jobbikos

A jobbikostól szokatlanul túlkompenzáló esdeklésből ítélve úgy tűnik, már várta az indokot a lelépéshez.

Szávay István jobbikos képviselő, a Magyar-székely összetartozás napjáról szóló javaslat egyik előterjesztője felszólal az indítvány általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 28-án.
Szávay István jobbikos képviselő, a Magyar-székely összetartozás napjáról szóló javaslat egyik előterjesztője felszólal az indítvány általános vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. november 28-án. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Frakcióvezető-helyettesi és a Magyar Országgyűlés jegyzői pozíciójáról való lemondása után visszaadja képviselői mandátumát is Szávay István, a jobbikos politikus ezt hétfőn jelentette be a Facebook-oldalán.

A Hír TV szerdán közölt egy videoriportot arról, hogy Szávay István a párt egyik tisztújító kongresszusán párttársai előtt azt állította: az előző nap lezsidózott, majd megütött egy nőt egy budapesti szórakozóhelyen, miután az azt mondta, hogy nácibűz van. A politikus megerősítette a hangfelvétel valódiságát, de hozzátette, hogy a beszélgetés során később világossá tette, hogy csak viccelt. Az ellenzéki politikus az ügy miatt lemondott országgyűlési jegyzői és a Jobbikban betöltött frakcióvezető-helyettesi tisztségéről.

Hétfői bejegyzésében Szávay István azt közölte: a parlamenti megbízatásairól lemondással „arányos felelősséget” vállalt mindazért, „ami egy fél évvel ezelőtti, titokban rögzített magánbeszélgetésen elhangzott”.

Egyedül a Jobbik méltó és alkalmas a fideszes pártállam megdöntésére és Magyarország kormányzására, ennek megvalósulását nem kívánom hátráltatni. Alapítóként tizenöt éve vagyok közösségünk tagja, amely iránt felelősséget érezve le kívánok mondani országgyűlési képviselői megbízatásomról is – írta Szávay István.

Hozzátette, a továbbiakban is egy szabad, élhető és büszke Magyarországért küzd majd, de már nem képviselőként. A mandátumomat pedig vissza szeretném adni annak a közösségnek, amelynek bizalmából azt megkaptam, és akik felé hálával tartozom az elmúlt másfél évtizedért – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetnek