Letaroltak az oroszok egy ukrán hadihajót, az ukránok hadiállapot bevezetését tervezik

Riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát, összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

Hadiállapot bevezetését javasolta hatvan napos időtartamra az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnap éjjel tartott ülésén Olekszandr Turcsinov, a testület elnöke, amit Petro Porosenko államfő is támogatásáról biztosított – derült ki az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósításából.

Szándékos karambol, majd lövések

Az incidens azzal kezdődött, hogy vasárnap

egy orosz határőrhajó szándékosan nekiment három, terv szerint haladó ukrán hadihajó egyikének.

Az ukrán hadihajók az odesszai kikötőből indultak el és a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupolba tartottak. Útjukat a nemzetközi normák szerint előre bejelentették, az ütközést videóra vették.

Ez első incidens után néhány órával az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége a Kercsi-szorosból kifelé haladó hajókra már tüzet nyitott, aminek következtében az eddigi adatok alapján

hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan.

Ezt követően mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg.

Kijev az incidenst a nemzetközi jog megsértésének és katonai agressziónak minősítette, Moszkva viszont azt állítja, hogy az ukrán fél provokálta ki az egészet.

Riadókészültség, hadiállapot

Az incidenst követően riadókészültségbe helyezték az ukrán haditengerészet teljes állományát a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre – ezt az MTI híre szerint az ukrán haditengerészet közölte még vasárnap este. Kiderült, még az éjjel összeül az RNBO, amely megvitatja a hadiállapot bevezetésének szükségességét.

Hétfő reggeli hírek szerint az RNBO szükségesnek látta a hadiállapot bevezetését 60 napos időtartamra. Porosenko államfő közölte: kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szavai szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján

nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent “hadüzenetet”.

“Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be – szögezte le. Az elnök azt javasolta, hogy a parlament zárt ülésen tárgyalja meg a kérdést.

Összeül az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa sürgősséggel összeül hétfőn, hogy megtárgyalja az Ukrajna és Oroszország közötti konfliktus fejleményeit – írta a 444 az AFP diplomáciai forrásokra hivatkozó írását. E szerint mind orosz, mind ukrán képviselet kezdeményezte, hogy a testület tartson rendkívüli ülést a konfliktus okán.

Kapcsolódó hírek