Baleset

Tűzforró autóban rekedt egy kétéves kisfiú Komáromban

Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Bulvár

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában – így néz ki az égből

Ónos eső, havazás miatt figyelmeztet a Közút

havazás
Fotó: Facebook/Magyar Közút

Fokozott óvatosságra int mindenkit az állami közútkezelő a hétfő estétől várható havazás és ónos eső miatt.

Azt, hogy a héten erőteljes téli hangulat várható, már vasárnap megírtuk. Az Időkép prognózisa szerint hétfő estétől az esőt a nyugati és északi országrész hegyvidéki tájain, kedden észak-északnyugat felől egyre többfelé havas eső, havazás váltja, a magasabb hegycsúcsokon akár 10-20 centi hó is hullhat.

Hétfőn a várható időjárás miatt a Magyar Közút Zrt. is figyelmeztetést adott ki, a meteorológiai előrejelzések alapján hétfő estétől

  • a Zemplénben, illetve a Soproni– és Kőszegi-hegységben, majd általában az Északi-középhegységben az esőt havas eső, hó váltja fel, sőt a Zemplén és a Bükk egyes részein átmeneti ónos csapadék sem kizárt,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén hétfő késő estétől síkvidéken is havazásba válthat az idő,
  • az intenzívebb havazásban érintett területeken, főleg az Alpokalján, a Bakonyban, a Mátrában, a Bükkben és a Zemplénben alakulhat ki jelentősebb mennyiségű friss hó hétfő estétől szerda reggelig.

A Közút szakemberei a következő napokban is 12 órás, váltott műszakokban, 0-24 órás szolgálatot biztosítva végzik a szükséges téli útüzemeltetési feladatokat és annak koordinációját.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat az előírások szerint az egyes útszakaszok forgalomnagysága és az úthálózatban betöltött szerepük szerint látják el: először az autópályákon, autóutakon és főutakon, majd a felüljárókon és hidakon kezdik meg a beavatkozást, ezt követik a településeket összekötő mellékutak, illetve alacsony forgalmú bekötőutak hóeltakarítása vagy síkosságmentesítése.

A szakemberek arra figyelmeztetik az autósokat, ha még mindig nem tették meg, akkor a nyári gumijukat mindenképpen cseréljék téli közlekedésre alkalmas abroncsokra. A téli gumik tapadása ugyanis nagyságrendekkel jobb, téliesebb útviszonyoknál így az autók féktávjának hossza, és ezzel együtt a balesetek kockázata is csökkenthető.

2100 tonna útszórósó már elfogyott

A téli üzemeltetési rend bevezetése – november 10-e – óta egyébként országosan közel 2100 tonna útszórósót és csaknem 81 ezer liter kalcium-klorid oldatot juttattak ki a téli feladatok végzése során a közútkezelő munkatársai. A havazás előtt a lehetséges helyszíneken a megelőző sószórást is elvégzik a szakemberek, ugyanakkor ezt a folyamatos esőzések nehezítik, mivel a kijuttatott preventív szóróanyagot a csapadék lemossa a burkolatról.

 

Ez is érdekelhet:
Egészmogyorós csokival és kakaós keksszel kell várni Szijjártót a külképviseleteken

Kapcsolódó hírek

Medián: továbbra is magasan a Fidesz a legnépszerűbb párt

Újra kellett éleszteni egy fürdőzőt a balatonlellei strandon

Narancs riasztást adtak ki ónos eső miatt, a katasztrófavédelem is figyelmeztet

Fordulat, most jelentették be: havazás várható, a közútkezelő megkezdte a sószórást

Simicska régi bizalmasa visszatér: a közútkezelőnél kapott felügyelőbizottsági elnöki pozíciót Németh Lászlóné

Hófúvásra és téliesebb útviszonyokra figyelmeztet a Magyar Közút

Figyelmeztet a Közút is: erre havazhat délutántól

Felkészült a Közút az újabb havazásra, videón magyarázzák el, hogyan zajlik a hóeltakarítás

Jön a havazás! Figyelmeztetést adott ki a Magyar Közút, itt várható a legtöbb friss hó