20 centi hó és mínusz 10 fok jöhet a magasabb területeken

November utolsó hetére egy mediterrán ciklon kíséretében fordulunk rá, mely szeles, csapadékos időt ígér, jelentős lehűléssel.

Hókotró takarítja a havat Kékestetőn 2018. február 14-én.
Hókotró takarítja a havat Kékestetőn 2018. február 14-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Az Időkép friss előrejelzése szerint hétfőn eleinte országszerte kiadós esőre van kilátás, többfelé 20, helyenként 30-40 mm-t elérő mennyiséggel. A prognózis szerint a déli tájak kivételével gyakran élénk, erős lesz az északi-északkeleti szél. Reggelhez képest szinte semmit sem emelkedik délutánra a hőmérséklet, 5 és 10 fok közötti értékeket mérhetünk.

Hétfő estétől a nyugati és északi országrész hegyvidéki tájain, kedden észak-északnyugat felől egyre többfelé havas esőbe, havazásba vált a csapadék.

Az Időkép szerint délen és délkeleten marad az eső, északon, északnyugaton viszont hóra válthat a csapadék. A magasabb hegycsúcsokon

10-20 centi hó is hullhat, de síkvidéki területen is összejöhet néhány centiméter szerda hajnalig

– vélik a szakemberek. Élénk, nyugaton és északkeleten erős lesz a légmozgás, néhol hófúvás is lehet. Hajnalban -1, +5, napközben 0, +6 fok várható.

Szerdán északnyugat felől felszakadozik a felhőzet, de délkeleten és keleten még van esély némi havazásra. Az időjárásportál szerint továbbra is élénk, északkeleten és nyugaton erős lökések kísérhetik a szelet. Hajnalban szint mindenhol fagyni fog, napközben ne számíts -1, +4 foknál melegebbre.

Csütörtökön és pénteken szárazabb, hidegebb idő várható,

hajnalonként a hófödte tájakon akár -10 fok alá is süllyedhet a hőmérséklet, és napközben is fagyhat az ország egy részén.

Hogy valami jót is mondjunk: több lesz a derű és kevesebb a csapadék.

Kapcsolódó hírek