Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Bulvár

36 évesen meghalt Azahriah menedzsere

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Lezárták a záhonyi határátkelőt ukrán tüntetők

Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án. Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel - magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával - nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat Ukrajnában használják.
Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án. Ukrajnában november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel - magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával - nehezítették meg az ukrán állampolgároknak, hogy külföldön regisztrált autóikkal lépjenek be az országba és azokat Ukrajnában használják. Fotó: MTI/Nemes János

Több száz kárpátaljai autós zárta le hétfőn reggel a régióban a legforgalmasabbnak számító Csap-Záhony közúti határátkelő ukrán oldalát mindkét irányban, tiltakozásul a külföldön regisztrált gépkocsik ukrajnai belépését és belföldi használatát szigorúan korlátozó, egy nappal korábban hatályba lépett ukrán vámtörvény ellen.

A tüntetők külföldi rendszámú autóikkal, amelyeknek fel vannak nyitva a motorháztetői, elállták mindkét irányban az utat a határátkelőhely előtt. Az úttesten csoportokba verődve álló tiltakozók csak a személyszállító buszokat, a gyermekutassal érkező autókat és a megváltott vonat– vagy repülőjegyet felmutató utasokat engedik át.

Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án.

Kárpátaljai autótulajdonosok útlezárással demonstrálnak a Csap-Záhony közúti határátkelőhely Ukrán oldalán 2018. november 26-án.Fotó: MTI/Nemes János

A rendőrség azt a tájékoztatást adta, hogy az ukrán határőrizet nem tudja beléptetni Ukrajnába Csapnál az utasokat, emiatt a magyar oldalon szünetel a kiléptetés.

Arra kérik az utazókat, hogy a magyar-ukrán határszakasz átlépésre a beregsurányi, barabási, lónyai vagy a tiszabecsi közúti határátkelőhelyek valamelyikét válasszák.

Ugyancsak megbénították autósok Kárpátalján a kisbereznai ukrán-szlovák határátkelőhely forgalmát, ott csak a gyalogosokat engedik át. A határőrség hétfői közlése szerint a két jelzetten kívül minden kárpátaljai közúti átkelőhely normális üzemben működik.

Vasárnap Ukrajna európai uniós határátkelőhelyei előtt és több nyugat-ukrajnai városban kezdtek tiltakozásba a külföldi rendszámú autók tulajdonosai, miután november 25-től nehezen értelmezhető, szigorú törvényekkel – magas behozatali vám vagy kaució kiszabásával – nehezítették meg az EU-tagországaiban regisztrált gépkocsijaiknak az ország területére történő belépését és belföldi használatát. A tüntetések hétfőn is folytatódtak, elsősorban az ukrán-lengyel határátkelőkön.

Több száz érintett autós vasárnap este Ungváron, a Kárpátalja megyei közigazgatási hivatal épülete előtt órákon át autógumik égetésével tiltakozott a megszorítások ellen, találkozót követelve a megye vezetésével. A tiltakozás nyomán hétfő délelőtt a tüntetők képviselőit Ungváron fogadta Hennagyij Moszkal, a megye kormányzója és más vezetői. A megbeszélésen jelen voltak az ukrán vámszervek, határőrség, rendőrség kárpátaljai kirendeltségének a vezetői. A kormányzó azt ígérte, hogy az ukrán parlamenthez fordul a tiltakozók törvénymódosítást szorgalmazó követeléseivel.

Kapcsolódó friss hírek

Holttestet találtak az utcán Szentesen

Elképesztő pénzért kelt el Magyar Péter „női” napszemüvege

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Busz és villamos karambolozott Budapesten

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta Irakli Kobakhidzét

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz