Brexit: aláírták a megállapodást a kiválás feltételeiről

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Giuseppe Conte olasz kormányfő (k) a rendkívüli Brexit-csúcson Brüsszelben 2018. november 25-én.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Giuseppe Conte olasz kormányfő (k) a rendkívüli Brexit-csúcson Brüsszelben 2018. november 25-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Aláírták a megállapodást a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről, valamint a politikai nyilatkozatot a jövőbeli kapcsolatokról a Brexit után is bennmaradó európai uniós tagországok vezetői vasárnap Brüsszelben.

A jóváhagyás várható volt, mivel előző nap Gibraltár kérdésének megoldásával elhárult az utolsó probléma is.

A két dokumentumot Theresa May brit kormányfőnek is alá kell írnia, aki a tervek szerint hamarosan csatlakozik a huszonhetekhez.

Macron: le kell vonni a tanulságokat

A csúcstalálkozó jó alkalom arra, hogy az EU levonja a brit kilépés minden tanulságát, egyebek mellett azt, hogy az uniónak vannak törékeny pontjai – jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök a brit uniós tagság megszűnése dokumentumainak aláírására összehívott soron kívüli uniós csúcsra érkezve.

A francia elnök hangsúlyozta, a brit kilépés azt mutatja, hogy van min javítani, az EU-nak reformra, átalakításra van szüksége.

A csúcstalálkozónak a tiszteletet és a méltóságot kell mutatnia, valamint az unió egységét. “Nem ünnep ez, se nem gyász” – fogalmazott az elnök.

Juncker: tragédia az Egyesült Királyság távozása

Sikerült tető alá hozni a lehető legjobb megállapodást, de nincs ok örömre, szomorú pillanat, tragédia az Egyesült Királyság távozása az Európai Unióból – ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke mondta a csúcs megkezdése előtt.

“Szomorú nap a mai. Nincs ok örömre vagy ünneplésre, Nagy-Britannia kilépése szomorú pillanat, tragédia” – mondta Juncker.

Újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy akkor sem tárgyalható alapjaiban újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodás, ha a londoni parlament végül nem fogadja el.

Kapcsolódó hírek