Bűnügy

3-as terrorfokozat van érvényben Magyarország területén

Baleset

Patkány rágott meg egy alvó kisbabát Ócsán

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

2032-re készülhet csak el Paks 2

A paksi atomerőmű főbejárata.
A paksi atomerőmű főbejárata. Fotó: Wikipedia.org

A tervezetthez képest öt évvel később, 2032-re készülhet el az új, orosz hitelből épülő blokk Pakson – írja a Népszava.

A csúszásról értekező lap szerint erre rímelnek Orbán Viktor szeptemberi szavai, melyeket Putyinnál való vizitálása során mondott Moszkvában. A magyar miniszterelnök itt már a határidők másodlagosságáról beszélt, megjegyezve azt is, a beruházás rengeteg technikai kérdést vet fel.

A Népszava megjegyezte, az új blokk hivatalos határideje jelenleg 2026-27, de egyre gyakrabban merül fel a bővítésben részt vevő szakemberek körében, hogy a tényleges átadási időpont leginkább 2032 lesz. Felidézték, mikor négy éve megkötötték az orosz-magyar államközi szerződést az atomerőmű bővítésére, a kormány az első blokk tekintetében még 2023-as átadást helyezett kilátásba, a megállapodásról szóló törvény ugyanakkor erre nem tartalmaz konkrét időpontot.

A cikk szerint nyilatkozatok szintjén az átadási időpont aztán finom csúszásnak indult. A beruházásra nyújtott orosz állami hitelt bemutató, már szintén négy éves törvény szerint a pénzt a magyar állam 2025-ig használja fel és legkésőbb 2026 március 15-én kezd törleszteni. Egy EU-s dokumentum szerint ekkor a két fél 2024-2026-os átadásban állapodott meg.

A Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár, Aszódi Attila 2015-ben még arról beszélt: a 2023-24-es átadást követő másfél éves próbaüzem után a tényleges termelés 2025-26-ban indul. 2017 év végén, mikor a beruházáshoz megérkeztek az engedélyek az Európai Uniótól, 22 hónapos csúszást emlegettek, később pedig Süli János, Paks-ügyi miniszter is elismerte, lehet némi határidő-módosulás.

Kapcsolódó friss hírek

Riasztották a katasztrófavédelmet, több száz dolgozót menekítettek az SK komáromi akkugyárából

Nyomoz a rendőrség a reggel, egy budapesti iskolában történtek miatt

Orbán papagájjá változott, amikor Rogán korrupciós ügyéről kérdezték

KSH: 605 400 forint volt a bruttó átlagkereset februárban

Orbán Viktor bemondta, hogy mindenkinek lesz szakmája és tisztességes fizetése

Megvertek egy rendőrt Nyírábrányban