Bulvár

Ez nem egy nyilas házmester valami történelmi film forgatási helyszínéről, hanem Sulyok Tamást fotózták le Szegeden, egy csatorna mögött bujkálva

Kultúra

Mi történt? Bencsik Andrásék durván beleszálltak az ajnározott Petőfi-filmbe: „minden vonatkozásban rossz lett”

Belföld

Pesty László: Nem zárható ki, hogy zsarolják Varga Juditot

Mától már karácsony van Budapesten

Harta ViktorHarta Viktor
Megnyílt a 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár.
Megnyílt a 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Péntektől várja a látogatókat a 20 éves Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásár a Vörösmarty téren egészen január elsejéig hagyományos Kárpát-medencei gasztronómiai kínálattal, ünnepi kulturális programokkal és minőségi iparművészeti kézműves termékekkel.

Budapest az elmúlt években elképesztő fejlődésen és változáson ment keresztül, igaz ez a tereire, az új programjaira vagy a turisztikai trendjeire egyaránt – emelte ki Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a vásár pénteki megnyitóján.

Felidézte, hogy a Vörösmarty téri ünnepi forgatagot évek óta Európa legjobb karácsonyi vásárai között tartják számon, amely köszönhető a különleges adottságú térnek, a színvonalas programoknak és portékáknak, valamint a gasztronómiai ínyencségeknek.

Bán Teodóra, a rendezvényt szervező Budapesti Fesztivál– és Turisztikai Központ vezetője kiemelte, hogy a színpadon ünnepi programokkal készülnek, a Hütte irodalmi és a gasztronómia találkozások színtere lesz, de lesz fényfestés a Gerbeaud Ház falán és számos gyermekfoglalkozást is szerveznek.

Az idei vásár újdonsága egy városi magasles, amely a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében mutatkozik be a téren. Az installáció célja, hogy pár perce kiszakadva a városi zsúfoltságból lehetőség nyíljon magát a várost és az embereket is más perspektívából megvizsgálni.

A téren 16 vendéglátóhelyen hetente más-más tematikát követve várják az ünnepkörhöz kapcsolódó kulináris különlegességekkel a látogatókat. Szent Márton hetén számos libából készült ételt lehet kóstolni, a vadak hetén szarvas, őz, nyúl és vaddisznó szerepel a kínálatban, november végén kiemelt szerepet kap a káposzta, de megkóstolhatók lesznek a Hanuka ünnepköréhez kapcsolódó tradicionális ételek, valamint lesz halak hete és újévi malac hete is.

Keddenként a vásár gasztronómiai különlegességei mutatkoznak be egy helyen, szerdánként Budapest titkai címmel utazási érdekességekről lesznek előadások, csütörtökönként a Hagyományok Háza szervez a Kárpát-medence hagyományait és kultúráját bemutató programokat. Péntekenként Írók karácsonya címmel irodalmi estekkel készülnek. Szombatonként a Hütte vendégeit marcipánbemutatóval várják.

A színpadon a csaknem két hónap alatt mintegy 160 program lesz, amelyek között népzenei, dzsessz, crossover, alternatív, blues és soul koncert, valamint bábszínházi, vagy zenés-táncos előadás is várja a közönséget. December 6-án a finn Mikulás is ellátogat a Vörösmarty térre és ajándékokkal kedveskedik a jelenlévőknek.

A játszóházban a gyerekek elsajátíthatják a gyertyaöntés, a kosárfonás, a mézeskalács-sütés, a gyöngyfűzés, a nemezelés technikáját, a Magyar Kézműves Szövetség Nyitott műhelyében pedig a kovácsmesterség mutatkozik be idén. A karitatív faházban több jótékonysági szervezet várj az adományokat, de kiemelt programok keretében gyűjtenek a nagydobronyi magyar árvaházban élő gyerekeknek és a Budai Gyerekkórház javára is.

Vendégek a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron a megnyitó napján az V. kerületi Vörösmarty téren 2018. november 9-én.

Vendégek a Budapesti Adventi és Karácsonyi Vásáron a megnyitó napján az V. kerületi Vörösmarty téren 2018. november 9-én.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

December 1. és 24. között minden nap sötétedéstől fényfestéssel készülnek a Gerbeaud-ház falán, amelyet kora délutántól zárásig láthat a vásár közönsége.

A iparművészeti ajándéktárgyak kínálatáról a Magyar Kézműves Szövetség tagjainak és más, magas művészi értéket és minőséget képviselő, mintegy 20 mesterséget felvonultató kézművesei gondoskodnak.

Ez is érdekelhet

Nem, nincs baj, dehogy: kedden 9,6 Celsius-fokkal volt melegebb az ilyenkor szokásosnál

Németh Szilárd méregdrága karácsonyi menüjével sokkolta a rekorder élelmiszerárakat nyögő magyarokat

Fotón Mészáros Lőrincék karácsonyfája

Mi történt? Bencsik Andrásék durván beleszálltak az ajnározott Petőfi-filmbe: „minden vonatkozásban rossz lett”

Pénztárcabarát fürdőtippek a hosszú hétvégére

Tisztítószer került a Szentkirályi ásványvizébe, ezt a szériát hívta vissza a gyártó