Közalkalmazotti kirúgáshullám: megalázó módon bocsátják el a dolgozókat

6810 közalkalmazottat ereszt szélnek a kormány, volt, aki egy ügyfélkapu-üzenetből tudta meg, hogy már nincs is munkája.

Dübörög a kormányzati kirúgáshullám, mely során a minisztériumokban 2600 munkahelyet szüntetnek meg, a háttérintézményekben pedig 4210 főt rúgnak ki. Az elbocsátási hullám október 30-án megindult, a Népszava korábbi cikke szerint aznap délután a Központi Statisztikai Hivatalban átadták a felmondóleveleket az érintett munkatársaknak, voltak, akik kiborulva, sírva fogadták a döntést.

Most a lap arról ír, hogy a leépítésben érintett alkalmazottaktól megalázó módon válnak meg. Mint írták,

az Emminél volt olyan dolgozó, aki az ügyfélkapujára kapott értesítésből tudta meg, hogy már nincs állása.

Sok helyen állománygyűlést hívtak össze, máshol egyénileg hívatták a dolgozókat, a cikk szerint volt olyan, akinek órákat kellett utaznia azért, hogy átvegye felmondólevelét.

A Népszava értesülései szerint volt olyan eset, mikor meg sem várták a felmondólevél átadását, hanem simán lekapcsolták az elbocsátottak számítógépeit, belépőjüket pedig bevonták. A lap úgy tudja,

a nyugdíj előtt állók tömegesen kérték, hogy rákerüljenek a listára, mivel elegük van a központi közigazgatási káoszból.

A kirúgás mellett a trükközés is megy a Népszava cikke szerint: a külügynél legalább 30 ember határozatlan idejű munkaviszonyát váltották át 1-2 éves határozott idejű szerződésre, továbbá saját cégbe szervezték ki a portásokat, sofőröket.

A közszféra szakszervezetei eközben jogi fogást keresnek a létszámleépítésen az elmaradt egyeztetések miatt.

Kapcsolódó hírek