Megindult a gigantikus kormányzati kirúgáshullám

Gulyás Gergely kormányinfót tart.
Gulyás Gergely kormányinfót tart. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Megkezdődtek a kirúgások a központi közigazgatásban, a Központi Statisztikai Hivatalban már kedd délután elkezdtek felmondóleveleket osztani. A minisztériumokból 2600, a háttérintézményekből pedig 4000-nél is több embert bocsátanak el.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter még augusztusban jelentette be, hogy drasztikusan lecsökkentik a minisztériumokban és háttérintézményeikben alkalmazott köztisztviselők létszámát.

Kedden kiderült, hogy összesen 6810 embert eresztenek szélnek, a minisztériumokban 2600 munkahelyet kell megszüntetni, a háttérintézményekben pedig 4210-et rúgnak ki. Most a Népszava arról írt, hogy a kirúgási hullám már meg is kezdődött. A cikk szerint a Központi Statisztikai Hivatalban kedden délután átadták a felmondóleveleket az érintett munkatársaknak. A lap úgy tudja,

a kirúgottak kiborulva, sírva fogadták a döntést, annak ellenére, hogy augusztus óta gyakorlatilag csak azzal foglalkoztak, hogy ki megy, ki maradhat. Az elküldött emberek számítógépeit abban a pillanatban lekapcsolták, ahogy átvették a felmondó levelüket

– áll a cikkben.

A Népszava szerint az Innovációs és Technológiai Minisztérium járt a legrosszabbul, itt 517 státust törölnek, a Belügyminisztériumban 401, a Miniszterelnöki Kabinetirodán 10 álláshely szűnik meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményein lényegében dózerral mennek át: 2250 helyet számolnak fel.

Azt intézményenként döntötték el, hogy mennyi ebből az üres státusok eltörlése. A Népszavának név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint a leépítéssel több lesz a munka a maradóknak, miközben már így is ingyen túlóráznak egész héten. Az időzítést, miszerint a novemberi hosszú hétvége előtt kezdődtek a kirúgások, embertelen megoldásnak tartják.

Kapcsolódó hírek