A glicin egy aminosav, tehát a fehérjék egyik építőköve, azokon belül is kulcsfontosságú a kollagén típusú fehérjékben. A kollagén a bőrben, csontokban, inakban, porcokban és egyéb kötőszövetekben fordul elő és gyakran alkalmazzák szépségápolási termékekben, ízületi készítményekben vagy bőrápolással kapcsolatos termékekben.
Pótlására elsősorban azért van szükség, mert az evolúció során változtak a táplálkozási szokások és csökkent a glicin bevitele is. Azonban szerencsére különböző formákban megtalálható a piacon. A magyar kisvállalkozásnak, a Bulkshopnak fő célja az egészséges életmód terjesztése és többek között a glicinről is összeállítottak egy tudástárat.
Az oldalukon találkozhatsz például a glicin por sokrétű felhasználhatóságával és megismerheted az alapanyag jótékony hatásait is.
A glicin pótlásának fontossága
Régen természetesnek számított, hogy télen kocsonya kerül az asztalra vagy szombaton egy körömpörkölt lesz a vacsora. Ma már egyre kevesebben eszik ezeket az ételeket, mert nem igazán divatosak. Ez viszont azt is eredményezi, hogy a fehérjebeviteli szokásaink megváltoznak, többek között csökken az aminosavak, így a glicin bevitelének aránya is.
Ha nem szerepel az étrendben a kocsonya, pacal, körömpörkölt és az ehhez hasonló ételek, akkor bizony gondoskodni kell a glicin pótlásáról, hiszen ennek hiánya negatív következményekkel járhat.
A glicin jótékony hatása
Talán a bőrfiatalító hatása a legismertebb, de a glicin nemcsak a kollagéntermeléssel áll kapcsolatban, hanem számos más élettani folyamatban is részt vesz.
Több kutatás is vizsgálta az alvásra gyakorolt hatását. Megállapították például, hogy 3 gramm glicin lefekvés előtti bevitele javítja az alvás minőségét és gyorsítja az elalvást. A központi idegrendszerre nyugtatóan hat és csökkenti az agy hiperaktivitását, ezáltal támogatja, hogy kipihentebben ébredjünk.
Méregtelenítő hatása is igazolt, tehát a máj és a vese működését segíti. Nagyszerű édesítőszer, amely a vércukorszintet stabilan tartja. Nem mellesleg nincsen mellékíze és nagyjából ugyanolyan édesítő hatása van, mint a cukornak.
A glicin por felhasználása
A glicin por az egyik leggyakrabban használt formája ennek az aminosavnak. Nem kell nagyon kreatívnak lenni, ha úgy gondolunk rá, mint a hagyományos cukorra. Extra tápanyagként szolgál például a müzlire szórva, de akár a reggeli turmix alkotóeleme is lehet.
Süteményekben is megoldható glicinnel az édesítés, illetve a főzés során is jó alternatíva lehet. Teában, kávéban könnyen oldódik és enyhén édes ízt kölcsönöz az italoknak.
Jó hír, hogy a Bulkshop oldalán egyébként a rengeteg termék mellett számos receptötlet is található, így ha kezdő vagy a témában vagy csak szeretnéd a tárházadat bővíteni, akkor érdemes náluk körülnézned. Édesszájúak figyelem! Több mint 10-féle édesség részletes leírása elérhető, ráadásul képekkel.