Baleset

Nagy baleset az M1-esen, többen megsérültek

Gazdaság

Nagy változás jön holnaptól a benzinkutakon

Bűnügy

Újabb pedofilbotrány: letartóztattak egy házaspárt Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Terjed a vírus, október végétől kérhető az ingyenes influenza elleni védőoltás

Koronavírus - Megkezdődött az oltás
Kocsán Réka, a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézetének szakgyógyszerésze a koronavírus elleni oltóanyaggal az intézet oltópontján 2020. december 27-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Elkezdődött az ingyenes influenza-oltóanyagok kiszállítása a háziorvosi praxisokhoz és a foglalkozás-egészségügyi orvosokhoz, így a 2024/2025-ös szezonra gyártott vakcinák október végén már az ország egész területén elérhetőek lesznek – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerdán.

Közölték azt is, hogy a 40. naptári héten elkezdődött a légúti figyelőszolgálat működése, amelynek célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése.

Az akut légúti fertőzések, ezen belül az influenzaszerű megbetegedések előfordulásának monitorozása a figyelőszolgálatban részt vevő háziorvosok és házi gyermekorvosok segítségével történik, akik az adott héten orvoshoz forduló betegek számáról, illetve az influenzaszerű tünetekkel orvosnál jelentkezők számáról adnak tájékoztatást korcsoportonként. A reprezentatív adatszolgáltatás hazánk lakosságának 20 százalékát fedi le, ennek alapján készül az országos becslés, pontos képet adva a járványügyi helyzetről és annak változásáról – írták.

Közel 1 millió adag influenzavakcina áll rendelkezésre

Az NNGYK közölte, hogy – a tavalyihoz hasonlóan – az idei szezonban is 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenzavakcina áll rendelkezésre a kockázati csoportba tartozó háromévesnél idősebbek számára.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai szerint az influenzavírusok terjedése Magyarországon november végétől figyelhető meg a lakosság körében, és a járványos szintet általában januárban éri el, ezért az influenza elleni védőoltást a járvány kialakulása előtt – azaz novemberben, decemberben – javasolják beadatni.

A védőoltást különösen javasolják a 60 év felettieknek, a krónikus betegeknek, az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint a várandósoknak.

Kitértek arra, hogy az elmúlt 14 évet tekintve az influenza ellen beadott védőoltások száma a 2023/2024-es szezonban volt a legalacsonyabb. Az adatok szerint 594 465 három éven felüli ember kapott influenza elleni térítésmentes védőoltást, ebből 442 943-an (74,5 százalék) 60 évesnél idősebbek voltak.

A Covid-19 különböző variánsai is jelen vannak

Az NNGYK felhívta a figyelmet arra, hogy a Covid-19 különböző variánsai továbbra is világszerte jelen vannak, Magyarországon jelenleg a JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, ezek közül elsősorban a KP.3 dominál, de az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is kimutatható.

Ezek a variánsok már nem okoznak olyan súlyos megbetegedést, mint korábban a pandémia alatt terjedő változatok, a tünetek pedig gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel – írták.

Az NNGYK a 2024/2025-ös szezonra alkalmazandó vakcina összetételére vonatkozó WHO-ajánlás megjelenése után indította el a Covid-19 oltóanyag beszerzését. A vakcina hazai elérhetőségéről, arról, hogy mikortól kérheti a lakosság az oltást, időben tájékoztatást adnak – olvasható a közleményben.

Enyhén növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja

Müller Cecília fontos bejelentést tett a vírusról

Megszólalt a rendőrség: így kell kukázni, hogy ne legyen belőle bírság

Müller Cecíliához kerül a gyógyszerpiac felügyelete

Müller Cecília fontos bejelentést tett, kórházi látogatási tilalom jöhet

Feljelentik Orbánékat, amiért a COVID alatt valakik eltüntettek 300 milliárd forintot a lélegeztetőgépek ürügyén

Ismét berobbanhat a Covid Magyarországon, százezrek fordulnak orvoshoz légúti panaszokkal

Vészjósló elszólás Lázártól: Budapest napjai meg vannak számlálva?

Az ünnepi hétvégén nem lehet szülni a Honvédkórházban