Bulvár

Meggyalázták Berki Krisztián sírját

Baleset

Súlyos baleset történt az Egis Gyógyszergyárban hétfő reggel

Sport

Tragikus hirtelenséggel elhunyt a magyar válogatott sportoló

Vérlázító: durva bírságot kaphat, aki kukákból gyűjt visszaváltható palackokat

REpont visszaváltó automata

Nem tudja már a hatalom, hogy hogyan nyúzza, sanyargassa a legelesettebbeket: most éppen azokat, akik egy ideje ráálltak a visszaváltható palackok gyűjtögetésére és a kukákban talált 50 forintokból próbálják kiegészíteni a megélhetésüket.

A Dívány.hu cikke ugyanis azt írja, a kidobott palackok összeszedése szabálysértés, és a rendőr, ha meglátja, helyszíni bírságot szabhat ki érte.

A büntetés 6500 forinttól 65 000 forintig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 forintig terjedhet.

A lap az Országos Rendőr-Főkapitányságtól (ORFK) azt a tájékoztatást kapta, hogy a kidobott palackok jogállását A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény szabályozza. Ennek értelmében pedig a szemetesbe dobott palackok és alumíniumdobozok települési hulladéknak minősülnek.

„A gyűjtőedénybe helyezett települési hulladék a hulladéktermelő (akinek tevékenységeiből hulladék képződik) tulajdonát képezi addig, amíg az a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenységet ellátó koncessziós társaság vagy a vele szerződött gazdasági társaság birtokába kerül. Ha a gyűjtőedényt a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási résztevékenység ellátásának biztosítása céljából közterületen helyezték el, a hulladék a gyűjtőedényben történő elhelyezéssel a koncessziós társaság tulajdonába és a koncessziós társaság vagy a koncesszori alvállalkozó birtokába kerül”

– összegezte válaszában az ORFK, vagyis magyarra lefordítva: aki kiveszi a kukából a palackokat, az meglopja a koncessziós társaságot!

A palackok gyűjtögetése tehát szabálysértés, és az intézkedő rendőr helyszíni bírságot szabhat ki érte. Ennek összege 6500 Ft-tól 65 000 Ft-ig, hat hónapon belül újabb szabálysértés elkövetése esetén 90 000 Ft-ig terjedhet. Fiatalkorú elkövető esetén a legmagasabb bírságösszeg 32 500 Ft. A tulajdon elleni szabálysértés ráadásul elzárással is büntethető szabálysértés, ezért a bíróság elzárás, pénzbírság, vagy közmunka büntetést alkalmazhat – olvasható a cikkben.

Kapcsolódó hírek

Megvadult lovak vágtattak az M5-ösön forgalommal szemben

Magyar Péter már a délutáni tüntetés előtt elment a közmédiához, kiragasztotta pártja követeléseit

Megjelent a rendelet: elvesz a kormány egy utcát Budapesttől

Megöltek ma hajnalban egy 24 éves férfit Dunaföldváron

Megszavazta az EU a Kínában gyártott elektromos autókra kivetendő büntetővámot

Orbán most egymillió forintos átlagfizetéssel hülyíti az EU legszegényebb országát

Újra 400 fölött az euró árfolyama, másfél éves mélypontra romlott a forint

Újabb mélyponton a magyar ipar, egyre nagyobb a baj

Nagy változás jön holnaptól a benzinkutakon