Gazdaság

Ennyiért tankolhatunk holnaptól

Bulvár

Kormánymédiás szeretőjének féltékenysége állhatott Bese Gergő lebukása mögött

Belföld

Meghalt Kupa Mihály

Megkezdődött a Szent István-napi ünnepségsorozat – itt a teljes program, hol mi várható

magyar-izek-utcaja
Fotó: szentistvannap.hu

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

Változatos és izgalmas programokkal várják a látogatókat a Szent István-napi rendezvénysorozat szervezői Budapesten:

a szombaton kezdődő négynapos, ingyenes fesztiválon a zenei, gasztronómiai és kulturális események célközönsége mellett a családi, illetve gyerekprogramok iránt érdeklődők is megtalálják a számukra legkedvesebb időtöltést.

A szervezők közleménye szerint mintegy húsz helyszínen több mint száz program közül válogathatnak azok, akik Budapesten ünneplik Magyarország születésnapját.

Nézzük, hol mivel találkozhatsz a következő napokban:

  • A Gellért-hegyen, a Filozófusok kertjében immár negyedik éve várja a komolyzene és a jazz rajongóit az oázisnak számító Panorama Classical. A háromnapos idilli pikniken fellép többek között a Danubia Szimfonikus Zenekar, amely egy nagy filmzenepárbajt megidézve olyan ismert filmek zenéit tűzte műsorára, mint az Egy asszony illata, a Volt egyszer egy Vadnyugat vagy a Star Trek.
  • A Tabánban könnyűzenei programok lesznek: megelevenedik a múlt, a Retro Tabánon ugyanis a 70-es, 80-as és 90-es évek olyan népszerű előadói és zenekarai mozgatják meg a közönséget, mint a Back II Black, a Dinamit, az EDDA Művek, Hevesi Tamás, a Roy & Ádám Trió, a Takáts Tamás Blues Band vagy a TNT.
  • A Műegyetem rakparton egyedülálló zenei élményben lehet részük mindazoknak, akik a 2024-es Szent István-nap rendezvénysorozaton is a Road Movie Live színpad zenei kínálatát választják. Augusztus 19-én és 20-án immár negyedik alkalommal találkozhatnak népszerű magyar zenészekkel, akik koncertrepertoárjukra olyan dalokat is felvettek, amelyekben egy-egy hazai régió, város vagy épület ihlette történetet mesélnek el.
  • Az Erzsébet téren augusztus 19-én és 20-án exkluzív elektronikus zenei fesztivál várja az érdeklődőket, ismert magyar DJ-k mellett 360 fokos fotózás, tűzzsonglőrök és festőprogramok teszik különlegessé az eseményt. A kiemelt fellépő Metha és Peter Makto lesz.
  • A Vigadó téri rendezvényhelyszín programjai minden estére változatos élményeket tartogatnak, és egyszerre szólnak a klasszikus bárzenei hagyományokhoz vonzódó közönséghez, illetve azokhoz, akik új, izgalmas zenei utazásra vágynak.
  • A Szent István-bazilikánál ingyenes koncertet ad a Mandoki Soulmates augusztus 18-án: a már megszokott zenei élmények mellett friss szerzeményekkel is várják a rajongókat.
  • A Vörösmarty téren a magyaros ízeket és a népi hagyományokat kedvelők számára kihagyhatatlan program a minden évben megrendezett Csárdafesztivál, ahol a vendégek nemcsak kedvenc hazai ételeikkel találkozhatnak, hanem autentikus néptáncbemutatókon és népzenei koncerteken is részt vehetnek.
  • A Várkert Bazárban a Magyar Ízek Utcája a Kárpát-medence gazdag gasztronómiai és kulturális örökségét hivatott bemutatni. Idén a gyógyító növényeket, fűszereket, ételeket, italokat és ezek jótékony hatásait ismerhetik meg az érdeklődők.
  • Az Alkotmány utcában a Szent Jobb- és az Aranyvonat-kiállítás a szervezők szerint idén is a látogatók kiemelt érdeklődésére tarthat számot. Az 1938-ban, Szent István halálának 900. évfordulójára készített vonatszerelvény rekonstrukciója egy interaktív történelmi kalandozás helyszíne, ahol a látogatók részesei lehetnek a Szent Jobb országjáró körútjának, és megtudható, mit jelentett a nemzeti összetartozás egykor és ma.
  • A Millenáris Parkban a magyar divat- és dizájnvilág legtehetségesebb képviselői várják a Szent István-nap vendégeit a Divat & Design Fesztiválon. A fesztivál célja, hogy egy hangulatos, inspiratív közösségi teret hozzon létre, ahol a család minden tagja megtalálhatja a számára legérdekesebb programot.
  • A Tóth Árpád sétányon, a Hősök Útján a magyar történelem legemlékezetesebb pillanatai elevenednek meg: hagyományőrző csoportok és színészek közreműködésével izgalmas múltbéli jeleneteket élhetnek át a látogatók.
  • A Városliget idén is a Szent István-napi gyermekprogramok központja, a Varázsligeten megelevenedik István király udvara és Csukás István mesehőseivel is találkozhatnak a kicsik. A herceg- és hercegnőképző programok mellett interaktív meseelőadások, kézműves foglalkozások és különböző tematikus kiállítások garantálják a felhőtlen szórakozást.
  • A budai Várban megrendezett Mesterségek Ünnepe az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja, amely az egész család számára különleges élményt kínál.
  • Szintén az Alkotmány utcában, a Városok Sétányán Magyarország minden városának zászlajával és érdekes információkkal találkozhatnak az érdeklődők, ezáltal felfedezhetik hazánk városainak és a határon túli magyar településeknek a sokszínűségét.

Az ünnepségsorozattal kapcsolatos részletes információk megtalálhatók a szentistvannap.hu weboldalon, valamint a Szent István Nap mobilapplikációban.

Ez is érdekelhet:
Meteorológia: folytatódtak a rekordmeleg éjszakák; ma viharos széllökések és jégeső is várható

Kapcsolódó hírek

Itt a bejelentés: a munkásokat is eladósítaná a kormány

Akár 130 milliméter is lehullhat a következő napokban – mutatjuk, hol számíthatunk a legtöbb csapadékra

Megszületett a döntés

Drogos, ittas, körözött férfi lopott autóval cserbenhagyásos balesetet okozott Budapesten, majd menekülés közben egy biciklit is megpróbált ellopni

Járókelőkre esett egy kidőlt fa Zuglóban, egy nő súlyosan megsérült

Nyolc személyautó égett szombat délben Budapesten

Kovács Zoltán megköszönte, hogy mindenki türelemmel megvárta a 1,4 milliárd forint eldurrogtatását

Gratulált Orbán Viktornak augusztus 20. alkalmából a fehérorosz diktátor

Nagy baleset Budapesten, kilencen sérültek meg