Gazdaság

„Hol a pénz?” Katasztrofális állapotban az államháztartás, sokkoló számok jöttek

Közlekedés

Mi történt? Visszafelé indult el egy vonat szombat este Biatorbágyról

Baleset

Öngyilkos lett egy ember Kelenföld állomáson

Újabb akció zajlik az óbudai korrupciós ügyben, készenlétisek is kivonultak, őrizetben a polgármester

kiss-laszlo
Kiss László óbudai polgármester (k). Fotó: Faccebook/Kiss László

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

Összehangolt akciót hajt végre a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az úgynevezett óbudai korrupciós ügyben több helyszínen, köztük Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatánál. Az ügyben vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoznak.

A Központi Nyomozó Főügyészség azt közölte, hogy az „újabb eljárási cselekményekben” csaknem 50 hivatalos személy vesz részt, az akcióban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködik.

Az ügyről részletesebb tájékoztatást az „elsődleges nyomozati cselekmények” elvégzését követően, várhatóan csütörtökön adnak – írták.

Még június közepén azt közölte az ügyészség, hogy már tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek.

A gyanú szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az egyik alpolgármesternek azért, hogy az hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve a hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

Őrizetbe vették Kiss László polgármestert

Gyurcsány Ferenc nem sokkal fél 10 után arról számolt be a Facebook-oldalán, hogy őrizetbe vették Kiss László DK-s polgármestert az óbudai korrupciós ügyben, meglehetősen sajátosan úgy kommentálva:

„Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság.”

Kiss Laci őrizetbe vétele Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti…

Posted by Gyurcsány Ferenc on Wednesday, August 14, 2024

Zamecsnik Péter ügyvéd, a polgármester védője a 24.hu-nak megerősítette az őrizetbe vétel tényét, de azt egyelőre nem tudja, hogy Kisst milyen üggyel összefüggésben fogták el, délután közlik vele a gyanúsítást.

Kiss László reggel még arról posztolt a közösségi oldalán, hogy „a héten is kirándulások, zenés torna, ügyességi játékok színesítették a Siófok-Sóstón üdülő kerületi nyugdíjasok kikapcsolódását”.

Önkormányzat: valamennyi szerződés szabályos és valós

Az Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat kommunikációs osztálya azt közölte szerdán délelőt, hogy négy nyomozó tartózkodik a hivatal épületében, akikkel mindenben együttműködnek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadják.

Hozzátették, hogy a kora reggeli órákban Kiss László polgármesternél is házkutatás volt, de ezzel kapcsolatban további információ nem áll rendelkezésükre.

Azt írták, hogy a mostani „nyomozati cselekmények” a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek.

„Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást” – fogalmaztak.

Úgy folytatták, hogy az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó „jólértesültsége” jellemzi, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben például az önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól.

„A szivárogtatások miatt Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben, feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség” – olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet:
Padlón a gazdaság: 8,2 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban Magyarországon

Kapcsolódó hírek

Lakása emeletén ragadt egy 92 éves néni Szentendrén, de megbeszélték vele, hogy nem mentik ki

Megállapodtak: így emelkedik a minimálbér a következő három évben

Hova jutottunk? Három év börtönre ítéltek egy korrupt kormánytisztviselőt (Magyarországon!)

Őrizetbe vettek egy újabb MSZP-s maffiózót, Óbuda alpolgármesterét

Döntött az ügyészség a Varga Judit-féle hangfelvétel ügyében, Magyar Péter válaszcsapást ígér

Az ügyészség úgy tudja, nem tűntek el iratok „az úgynevezett Völner-Schadl-ügyben”

Rendőr megölésére készült egy borsodi férfi: „29 lőszert akkor sem tud megúszni, ha rendőrautóban ül”

Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Donáth Annát

Közleményt adott ki az ügyészség Magyar Péter hangfelvételével kapcsolatban