Közlekedés

Leállt a vasúti közlekedés Ausztria felé

Közlekedés

Szánalmas: csupán a sajtófelhajtás miatt érkezhetett pontosan ma a Keletibe a miskolci IC

Baleset

Leugrott egy kormányablak tetejéről, meghalt a 14 éves fiú

Már látszik a hétvége időjárása, egyre súlyosabb aszály fenyeget

Marad a kánikula, néhol záporokkal, zivatarokkal megszakítva.

Aratják az őszi búzát Zala vármegyében
Fotó: MTI/Katona Tibor

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

Hétvégén is meleg idő várható, de több helyen kialakulhat zápor, zivatar – derül ki a HungaroMet Zrt. friss előrejelzéséből – és szükség is lenne a csapadékra, mivel egyre siralmasabb állapotban vannak a nyári növények.

Az előrejelzés szerint pénteken a fátyolfelhőzet mellett helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés várható, és elszórtan valószínű záporok, zivatarok kialakulása. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél helyenként megélénkül. Zivatarok mentén átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A legmagasabb pénteki nappali hőmérséklet 29 és 35 Celsius fok között várható.

Szombaton általában derült vagy gyengén felhős, napos idő valószínű, de északkeleten erőteljesebb gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. Ott szórványosan várható záporeső, zivatar, de egy-egy zápor, zivatar máshol is előfordulhat. Az északnyugati, északi szél megélénkül, sokfelé megerősödik. Szombat hajnalra 13 és 21 Celsius fok közé csökken a hőmérséklet, délután 26, 32 Celsius fok lesz.

Vasárnap sok napsütés várható gomoly- és fátyolfelhőkkel. Néhol előfordulhat zápor, zivatar, nagyobb eséllyel északon, északnyugaton. Helyenként megélénkül az északnyugati, északi szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet vasárnap 10 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 Celsius fok között alakul.

Egyre súlyosabb az aszály

Az agrometeorológiai elemzés szerint eközben Magyarország jelentős részén nagyfokú, egyre fokozódó aszály tapasztalható, miközben a nyári kapás növényeknek nagy szüksége lenne a csapadékra.

A kukorica és a napraforgó egyre inkább szárad, miközben lassan az érés folyamata kezdődik – írta a HungaroMet, megjegyezve: a júliusi csapadékösszeg a Dunántúl középső és keleti területein valamint az Alföld nyugati tájain többfelé az öt, de néhol az egy millimétert sem érte el.

A vegetáció, így az ültetett növények is bő három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A napraforgó elvirágzott, a kukorica is egyre inkább szárad, elkezdődött az érés folyamata. Az ideális fejlődéshez azonban a csapadékhiány miatt öntözésre van szükség. Az aszály és a hőség hatása a termésátlagokban is meg fog mutatkozni

– jelezték, hozzátéve: az előrejelzés szerint Magyarország nagy részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható.

Ez is érdekelhet:
Megvan az első arany! Kós Hubert olimpiai bajnok 200 méteres hátúszásban

Kapcsolódó hírek

„Fájó megjegyzést tett”, kis híján agyonvertek egy férfit Mezőszentgyörgyön

Magyar Péter kigúnyolta a köztársasági elnököt, miután elutasító választ kapott tőle

Több hullámban kiadós eső, erős szél és lehűlés várható a hévégén

Jó hírt közölt a vízügy a Duna várható tetőzéséről

Bezuhant a hőmérséklet: volt, ahol 15 fokkal hidegebbet mértek tegnap az ilyenkor szokásosnál

Jön az árhullám, összeültek a szakemberek

Pusztító szélvihar és jelentős mennyiségű eső jön, a legmagasabb fokú riasztásra is készülni kell

Zivatar és nagy mennyiségű eső miatt adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat

Lakása emeletén ragadt egy 92 éves néni Szentendrén, de megbeszélték vele, hogy nem mentik ki