Bulvár

Óriásit vergődött Szentkirályi egy hőmérővel, Karácsony Gergely visszakézből tette helyre

Gazdaság

Ennyiért tankolhatunk holnaptól

Közlekedés

Leállt a vasúti közlekedés Ausztria felé

Itt a friss adat, ismét recesszióban a magyar gazdaság

ORBÁN Balázs; NAGY Márton; HERNÁDI Zsolt; ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (b3) Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató (b2), valamint az igazgatóság tagjainak társaságában megtekinti az új MOL Campus székházat, mielőtt a cég vezetésének meghívására részt vesz a MOL-csoport igazgatósági ülésén 2022. december 8-án. Mellettük Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (b4), Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j2) és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója (b5). Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

Magyarország bruttó hazai termékének volumene 2024 második negyedévében a nyers adatok szerint 1,5 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 1,3 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki értéket,

ugyanakkor az előző negyedévhez képest a gazdaság teljesítménye 0,2 százalékkal csökkent – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal – vagyis a magyar gazdaság recesszióban van.

A gazdasági teljesítmény növekedéséhez legnagyobb mértékben az építőipar és az ingatlanügyletek nemzetgazdasági ágak teljesítménye, valamint a termékadók és -támogatások egyenlegének alakulása járult hozzá. A gazdasági növekedést eközben fékezte a nemzetgazdaság egészében nagy súlyt képviselő ipar hozzáadott értékének csökkenése.

A pénzügyminiszter szerint az adatok kedvező képet mutatnak

Varga Mihály mindenesetre optimista: továbbra is bővül a magyar gazdaság, a növekedési kilátások bizakodásra adnak okot – mondta a kedden megjelent GDP-adatokra reagálva a pénzügyminiszter.

Varga szerint a friss adatok annak ellenére is kedvező képet mutatnak, hogy a külső feltételek továbbra sem kedvezőek, hiszen az ipari termelésen túl a magyar kivitel felvevőpiacait, az európai gazdaságokat is visszafogja, hogy az ukrajnai háború még mindig nem zárult le.

Kedvező körülmény ugyanakkor, hogy az elmúlt időszakban a kormány megerősítette az államháztartás egyensúlyát. Idén 1000 milliárd forinttal nőtt a költségvetés mozgástere, így a nehéz külső helyzet ellenére egyre stabilabbak a növekedési kilátások – tette hozzá.

Ez is érdekelhet:
Szamurájkarddal támadt a rendőrökre egy fiatal férfi

Kapcsolódó hírek

Megszólalt a miniszter: hamarosan még több katonát mozgósíthatnak

Ukrajna felajánlotta, hogy katasztrófavédelmi szakembereket küld Magyarországra

Drámai számok jöttek: semmi eredménye nincs Orbánék hangzatos intézkedéseinek

Júliusban átlagosan 4,1 százalékkal drágult az élet Magyarországon

„Hol a pénz?” Katasztrofális állapotban az államháztartás, sokkoló számok jöttek

Tovább zuhant a magyar ipar: júliusra is tragikus számokat közölt a KSH

Padlón a gazdaság: 8,2 százalékkal csökkent az ipari termelés júniusban Magyarországon

Bemondta a KSH: már 640 ezer forintot keresnek a magyarok

Újabb súlyos számok jöttek a magyar gazdaságból