Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek
Ha szóba kerül Ausztria, akkor sok minden eszünkbe juthat róla. Többek között például a lenyűgözően szép természeti környezet, a síelés, a kulturális örökségekben gazdag városok, a klasszikus zene, a wellness, mindemellett pedig az olyan finomságok, mint például a Topfenstrudel vagy az Apfelstrudel.
Nem vitás, hogy az ország gasztronómiája mindenképp említésre méltó, azon belül is az édes ízek, amik nemzetközileg is nagy sikert arattak, és aratnak is mind a mai napig. Ide tehát nemcsak akkor érdemes ellátogatnunk, ha ahhoz támad kedvünk, hogy felfedezzük a hely szépségeit, hanem akkor is, ha kulináris élvezetekben szeretnénk részesülni.
Ha például egy igazi házi csokoládétortát szeretnénk kóstolni, akkor erre Ausztria legdélebbi tartományában, Karintiában is van lehetőségünk. Ha ezt választjuk úti célnak, akkor mindenképp a gyönyörű helyen található Hotel OTP Birkenhof **** szállodában érdemes megszállnunk.
Az osztrák csokitorta története
A legelső fontos mérföldkő, amiről mindenképp érdemes beszélni az osztrák csokitorta kapcsán, az nem más, mint az, amikor az európai emberek először találkoztak a csokoládéval.
Ez pedig a 16. században, a nagy felfedezések korában történt meg, amikor spanyol hódítók hozták magukkal Amerikából. A csokoládé felfedezése, illetve elterjedése nagy hatással volt többek között az osztrák cukrászatra is, sokféle új ötlet kipróbálására adott lehetőséget.
Az egyik legikonikusabb osztrák csokitorta nem más, mint a Sacher torta, amiről a későbbiekben kicsit részletesebben is fogunk írni.
Miben más az osztrákok csokoládé tortája?
Az osztrákok híresek arról, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az alapanyagok gondos kiválasztására, ami nincs másképp akkor sem, amikor csokitortát készítenek. Kiváló minőségű, prémium, jellemzően belga vagy svájci csokoládét használnak, amely magas kakaótartalommal rendelkezik.
A csokitorták tölteléke pedig nagyon krémes, lágy textúrájú. Gyakran készítenek csokoládé ganache-t, vanília vagy mascarpone krémet, melyek nagyon jól illenek a csokis tésztához.
Az egyik legismertebb osztrák édesség: a Sacher torta
Amennyiben kíváncsiak vagyunk a Sacher torta történetére, akkor egészen a 19. századig kell visszamennünk, a hagyomány szerint ugyanis a megalkotása Franz Sacher nevéhez fűződik.
Ő egy fiatal séftanonc volt, aki a bécsi Hofburg császári udvarban dolgozott. A történet szerint 1832-ben a főszakács kapott megbízást a torta elkészítésére, de betegség miatt nem tudta vállalni a feladatot, így azt a séftanoncra bízta. Bár az első változat egyszerűbb volt, mégis nagy sikert aratott a császári udvarban.
Természetesen nem mindenki él-hal az édes ízekért, akik viszont igen, ők nehezen tudnak meglenni nélkülük. Ők azok, akik szívesen kóstolják meg más országok finomságait is, különösen, ha olyan helyről van szó, mint Ausztria, amely széles körben híres a desszertjeiről. Közülük az egyik az osztrák csokoládé torta, ami több tekintetben is sajátos jellemzőkkel, ízvilággal bír.