Belföld

Itt a vége, Magyar Péter mindent bevallott

Gazdaság

Megjelent a rendelet: elvesz a kormány egy utcát Budapesttől

Gazdaság

Brutális üzemanyag-drágulás jön csütörtökön

Meztelen csiga invázió a kertekben

A hírekben is hallhatunk róla, hogy évek óta megkeseríti a kerttulajdonosok életét a meztelen csigák inváziója, ami rengeteg kárt, bosszúságot okoz számukra.

akc

A parlagon hagyott területeken, az elhanyagolt, gondozatlan kertekben előszeretettel telepednek meg. Az árokpartok, vízelvezető csatornák is kiváló életteret biztosítanak számukra. A nedves, hűvös helyek ideálisak a házatlan csigák tömeges szaporodásához, illetve a későbbi szomszédos területeken történő szétterjedésükhöz. A csigák egyszerre akár 40-100 tojást is le tudnak tenni.

Az AKC Kertészeti Szakáruház csigariasztó virágmag keverékeivel most felveheti a harcot a nemvárt vendégekkel.

Mik is azok a meztelen csigák?

A meztelen csigák puhatestű állatok, a csigák osztályába tartoznak. Nincs, vagy alig látható a külső vázuk, csigaházuk, a nedvességet és a hűvös helyeket kedvelik. Leginkább éjszaka aktívak. A kertben a következő fajtákkal találkozhat: nagy meztelencsiga, óriás meztelencsiga, sárga pincecsiga, spanyol csupaszcsiga, kalapácsos szántóföldi meztelencsiga, foltos szántóföldi meztelencsiga, barna nagy csupaszcsiga.

Miért kell tartani tőlük?

Amellett, hogy a meztelen csigákra undorodva nézünk, irtózunk az érintésüktől, kártevőként tartjuk számon őket. Általában a szúrós, büdös növényeken kívül szinte minden zöldet lerágnak a kertben, tönkretéve a termést, elcsúfítva a gondosan ápolt kertet. Tavasztól egészen őszig képesek pusztítani.

Hogyan védekezhet ellenük?

Az évek során számos házi paraktika és legenda terjedt el a meztelencsigák elleni védekezésről. Most felsorolunk néhányat segítségül.

A spanyol csupaszcsigák egyik természetes ellensége az india futókacsa, ami nemcsak a kifejlett csigákat, hanem a petéiket is előszeretettel lakmározza. Ha van rá lehetőség, akkor érdemes ilyen kacsát tartani, de ügyelni kell arra, hogy a csigák felszedegetése közben a kert növényeit ne dézsmálja meg.

Van pár vadon élő állat is, akik megeszik a meztelen csigákat: a fácán, a sünök, a vakondokok, a békák és a gyíkok. Bár a vakondtúrásokat nem szereti senki sem a frissen nyírt pázsiton, a többiek szívesen látott vendégek lehetnek a kertben.

Természetes riasztószer lehet a veteményesbe kiszórt, összetört tojáshéj és a kávézacc. Illetve vannak növények, amik elriasztják hívatlan látogatókat. Érdemes csigasorompót használni egynyári virágok magjaival, valamint feketeribizlit vagy paradicsomot ültetni a kertbe.

Léteznek drasztikusabb megoldások is, mint a csigairtó szerek használata. Esetleg az ágyások közötti sózás, mely elvonja az állatból a nedvességet. Nem túl humánus, de hatásos.

A leghatásosabb megoldás azonban, ha szépen sorban felszedegeti és összegyűjti őket. Terítsen ki nedves rongyokat, törölközőket a csigák nyálkás útvonalára, majd reggel, még a meleg beállta előtt gyűjtse be róla őket, és vigye minél messzebb a kertjétől.

Nem egyszerű feladat a csigák elleni védekezés, de ha rendszeresen ápoljuk és rendben tartjuk a kertünket, kivédhetjük a csigák túlzott elszaporodását.

Ez is érdekelhet:
Magyar Péter Kijevbe utazik szerdán a lebombázott gyermekkórház miatt

Továbbra is kudarc Orbánék „szaporító-terve”: sokkal kevesebben születtek augusztusban, mint egy éve, nagyon felgyorsult a népességfogyás

Kövér László: a szőlő és a bor a magyar kultúrkincs része

Drámai számok jöttek: semmi eredménye nincs Orbánék hangzatos intézkedéseinek

Vége a magyarok kedvencének, 117 év után nem gyártják tovább

Nem múlt el a veszély, Müller Cecíliát is riasztották: „újra fokozottan fontos a kézfertőtlenítés”

Most a harmadik világháború kitörésével riogat a ruszkipárti hazaáruló fideszes

Meghalt Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár

Meghalt Karsai Dániel

Medvét láthattak Miskolcon