Belföld

Ököllel ütötte Puzsér Róbertet a kormánymédia díszcigánya

Közlekedés

Elesett az M7-es, 10 kilométeres a torlódás Budapest felé

Bűnügy

Külföldre menekült a kisfiút felrúgó, párjait ököllel verő „karateedző”, nem tudják kihallgatni

Jön a vihar, már látszik a radaron: másodfokú riasztást adtak ki több délnyugat-magyarországi járásra

vihar, időjárás, zivatar

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Somogy és Zala megye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. hétfő délután. A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban

a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Az Időkép radarfelvételén már ez látszik 16 óra előtt nem sokkal:

idokep-radar

Hétfő éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Zala, Somogy, Tolna, Baranya, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területére. Komárom-Esztergom, pest és Nógrád megyék kivételével az ország többi részén elsőfokú figyelmeztetés van érvényben zivatarok veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint hétfőn délután, este a délnyugati, déli területeken alkalmasak lehetnek a feltételek zivatarok, heves zivatarok kialakulásához. A cellák környezetében intenzív csapadék, viharos, óránkénti 60-80 kilométeres szél, néhol jégeső fordulhat elő. A heves zivatarokhoz erősen viharos, óránkénti 90 kilométeresnél is erősebb széllökés, felhőszakadás, illetve két centiméteresnél is nagyobb jégátmérőjű jégeső társulhat.

Várhatóan éjjel sem nyugszik meg a légkör, az ország déli, keleti felén továbbra is előfordulhatnak zivatarok.

Kedden napközben a zivatartevékenység súlypontja várhatóan már az ország keleti felére korlátozódik, leginkább a Tiszántúlon, illetve egy hozzávetőlegesen a Salgótarján-Szeged vonal szélesebb sávjában fordulhatnak elő. Estére várhatóan megnyugszik a légkör.

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: azt javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt – javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Ez is érdekelhet:
Gréczy Zsolt (DK) bemutatta a Fradi új mezét (kattinthatsz, most van rajta gatya)

Kapcsolódó hírek

Itt a vége: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Jó hírt közöltek a meteorológusok, a jövő héten fellélegezhetünk

A legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenöt megyére

Hidegfront érkezik, már látszik, mikor enyhülhet a hőség

41 fokkal tetőzik a forróság, aztán már látszik a remény

Három megyére a legmagasabb fokozatú riasztást adta ki a HungaroMet

Jön a vihar! Másodfokú riasztást adtak ki két megyére

Itt szakadhat le ma az ég, amellett, hogy megdöglünk a melegtől

Órákon belül lecsap a vihar ezekben a járásokban