Életmód

Megeszi a Fideszt a méreg: Budapest a legnagyobb ütemben javuló városok között van, ami az élhetőséget illeti

Bulvár

Karsai Dániel orális szexes poszttal reagált a bukott megafonos „kapja be” üzenetére

Bűnügy

Élve elásta az élettársát egy szabolcsi férfi, életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték

Most közölte a meteorológia: érkezik az újabb heves esőzés

felhoszakadas
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Felhőszakadások alakulhatnak ki csütörtökön a Dunától keletre, pénteken pedig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben – figyelmeztet a HungaroMet Zrt., miután szerdán is kaptunk már a viharból: több helyen járhatatlanná vált például a 11-es főút a délutáni heves esőzés miatt.

A csütörtöki veszélyjelzés szerint ma Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyék területén alakulhat ki felhőszakadás, ezeken a területeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Emiatt ezekre a megyékre másodfokú (narancs) figyelmeztetést adtak ki.

felhoszakadas-hungaromet

Forrás: HungaroMet Zrt.

Péntek éjfélig Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyék területére adtak ki másodfokú figyelmeztetést felhőszakadás veszélye miatt.

Az előrejelzés szerint csütörtökön nagy területen lehetnek alkalmasak a feltételek zivatarok kialakulásához, összességben többfelé, több hullámban várható előfordulásuk. A zivatarok környezetében elsősorban felhőszakadás, viharos, óránkénti 60-70 kilométeres széllökés és jégeső társulhat. Intenzívebb cellák főként a Duna vonalától keletebbre fordulhatnak elő, amelyeket felhőszakadás, viharos, óránkénti 70-90 kilométeres széllökés és jégeső is kísérhet. Késő estére nyugat felől várhatóan csökken a zivatarok számossága, de teljesen éjjel sem nyugszik meg a légkör.

FELHŐSZAKI ☁️👨‍🔧 = 💦Tegnap a fölénk helyeződő hidegörvény 🌀 megtetette hatását, és labilizálta a légkört, így…

Posted by HungaroMet Nonprofit Zrt. on Thursday, June 27, 2024

Pénteken a zivatartevékenység súlypontja már jellemzően a Dunától keletre eső területekre helyeződik, azonban néhány cella a Dunántúlon is előfordulhat. A zivatarokat – főként keleten – felhőszakadás, viharos széllökés és jégeső is kísérheti.

Tegnap mintegy 200 helyszínre riasztották a tűzoltókat

A katasztrófavédelem csütörtök reggel azt közölte, mintegy 200 helyszínen, főként Pest, Komárom-Esztergom és Somogy megyében volt szükség tűzoltói segítségre a tegnap átvonuló vihar miatt.

Azt írták, hogy a szerda délutántól Magyarországon átvonuló vihar elsősorban a Dunakanyarban, Komárom környékén, illetve a Balatonnál Fonyód térségében okozott károkat, de Veszprém vármegyében is több helyszínre hívtak tűzoltókat. A zivatarlánc útját kidőlt fák, beázott pincék, megrongált tetők, villámcsapás okozta károk jelölték – tették hozzá.

Leányfalun egy családi ház tetőszerkezetébe csapott villám, kisebb tüzet okozva, Szigetmonostoron a posta pincéjét öntötte el a felgyülemlett csapadékvíz, a Pest vármegyei Vácnál és a Somogy vármegyei Babócsánál a vasúti sínekre dőlt fa – írták.

Az M7-es autópálya 176-os kilométerénél a leállósávra döntött egy fát az erős szél, Komáromban a vihar lakhatatlanná tett egy házat, a benne élő öt embert közösségi szálláson helyezték el – közölte a katasztrófavédelem.

Ez is érdekelhet: Lecsapott a vihar, több helyen is járhatatlan a 11-es főút

Kapcsolódó hírek

Ettől végleg megvadulnak a DK-sok: valaki magára tetováltatta Magyar Péter arcképét

Brutálisan emelkedik a magyar olimpiai érmesek díjazása

Felhőszakadás, jégeső vet véget a nyugodt időjárásnak – kiadták a veszélyjelzést

Itt csap le a vihar a következő órákban: másodfokú riasztást adtak ki több keleti járásra

Órákon belül lecsap a vihar: másodfokú riasztást adtak ki több járásra

Kiadták a riasztást, itt szakadhat le az ég csütörtök este – térkép

Kiadták a riasztást öt megyére, hevesebb zivatarok és felhőszakadások alakulhatnak ki

Magas középhőmérsékletre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Újabb figyelmeztetést adtak ki, azt kérik, holnap mindenki fokozottan védekezzen

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!