Baleset

Súlyos kamionbaleset történt az M5-ösön

Gazdaság

Keményen megsarcolja a kormány az autósokat

Bulvár

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában – így néz ki az égből

Hogyan ünnepeljük meg az apák napját?

apak-napja-apa-gyerekkel

Az apák napja különleges alkalom arra, hogy megünnepeljük az életünk azon férfialakjait, akik a mindennapokban fáradhatatlanul gondoskodnak a szeretteikről, a családjukról. Az apák, nagyapák, dédapák mindannyian fontos szerepet töltenek be az életünkben, hiszen nemcsak anyagi biztonságot nyújtanak, hanem fontos értékeket is közvetítenek a gyerekeiknek.

Ebben a cikkben az apák napja lényegével foglalkozunk, bemutatjuk az ünnep rövid történelmét és kulturális jelentőségét is körbejárjuk.

Az apák napjának története

Az apák napjának története az Egyesült Államokból indult világhódító útjára a 20. század elején. Bár az anyák napja ünneplése már jóval korábban megkezdődött, az apák napjának hivatalos elismerésére többet kellett várni.

Az első apák napi ünnepséget 1910. június 19-én tartották, köszönhetően Sonora Smart Dodds kezdeményezésének. Dodds édesapja egyedül nevelte fel őt és 5 testvérét, ezért elhatározta, hogy a nagy áldozatokat hozó édesapák is megérdemelnek egy külön napot, amikor a család köszönti őket.

Az apák napja hivatalos nemzeti ünneppé válására 1972-ben került sor, amikor Richard Nixon, az Amerikai Egyesült Államok 37. elnöke hivatalosan is elismerte az ünnepet. Azóta minden évben június harmadik vasárnapján ünneplik az apák napját az Egyesült Államokban, és mára már számos ország átvette ezt az ünnepet.

Apák napja a világ minden táján

Bár az apák napját az Egyesült Államokhoz hasonlóan Magyarországon is június 3. vasárnapján tartják, más országokban eltérő időponthoz kötik ezt az ünnepet. Spanyolországban és Portugáliában március 19-én, Szent József napján, Ausztráliában szeptember első vasárnapján ünneplik.

A különböző dátumok ellenére az ünnep célja mindenhol ugyanaz: elismerni és megköszönni az apák mindennapi fáradozásait.

7 ajándékötlet apák napjára

Az ajándékozás mindig nagy fejtörést okoz. Szeretnénk valami hasznos és személyes ajándékot adni, de ez nem mindig könnyű. Íme 7 kreatív ajándékötlet, amiket garantáltan szeretni fog minden édesapa.

  1. Személyre szabott fotóalbum a közös emlékekből
  2. Egyedi bögre a kedvenc fotóitokkal
  3. Ajándékkosár apukád kedvenc ételeivel, italaival
  4. Új szerszámok, barkácseszközök
  5. Közös program, kirándulás, meccsnézés
  6. Különleges vacsora a kedvenc ételével
  7. Zenei válogatás a kedvenc zenéiből

Az apák napja jelentősége

Az apák napja nem csak egy egyszerű ünnep. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy kifejezzük hálánkat, tiszteletünket és szeretetünket az apák iránt. Ők azok, akik minden nap a családjukért dolgozva biztosítják az elengedhetetlen erőforrásokat.

Nem csak anyagi biztonságot nyújtanak, hanem érzelmi biztonságot is – illetve olyan értékeket adnak át a gyermekeiknek, amelyek meghatározzák őket egész életükben. Az egészséges férfi minta különösen fontos a fiúgyermekek számára, akik az ő példáján keresztül tanulják meg a felelősségteljes férfi szerepét.

Ez is érdekelhet:
Magyar Péter átvette az európai parlamenti képviselői mandátumát

Kapcsolódó hírek

Itt a vége: Joe Biden visszalép az elnökjelöltségtől

Jó hírt közöltek a meteorológusok, a jövő héten fellélegezhetünk

Nyomoz a rendőrség, szexuális erőszak történhetett az RTL műsorában, a csatorna megpróbálta elhallgatni

Lezuhant egy nő az óriáskerékről a Balaton Soundon

Koncz Gábor elárulta, hogy miért rajong egyre jobban Orbán Viktorért

Teherbe esett a Való Világ egyik játékosa

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában – így néz ki az égből

Ököllel ütötte Puzsér Róbertet a kormánymédia díszcigánya

Lovasi Andrásék elváltak