Tech

Nagy a baj, Budapestet is elérte egy globális informatikai hiba

Oktatás

Bejelentették, szeptembertől ezeket tilos lesz bevinni az iskolába

Baleset

Meghalt egy vétlen autós utasa az M3-ason Mezőkeresztesnél

Már mutatja a radar, a következő órákban heves zivatarok csapnak le több járásra

A HungaroMet másodfokú riasztást adott ki hevesebb zivatarok veszélye miatt egyes alföldi járásokra.

vihar
Villámok cikáznak az égbolton Salgótarján felett 2020. augusztus 31-én. Fotó: MTI/Komka Péter

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye egyes járásaira a HungaroMet Zrt. szombat délután.

A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

Szombat éjfélig másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Pest, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére.

Az előrejelzés szerint az ország keleti, délkeleti felében-kétharmadában egyre kedvezőbbé válnak a feltételek – nagy területen és akár több hullámban – heves, károkozó zivatarok kialakulásához is. Ezek esetén erősen viharos, óránkénti 90-100 kilométeres szélrohamok, nagy méretű – akár 5 centiméternél is nagyobb átmérőjű – jég, valamint felhőszakadás fordulhat elő.

Szombat estétől vasárnap reggelig, délelőttig változatlanul főként az ország délkeleti felén, kétharmadán lehet számítani több hullámban zivatarokra, elsősorban a Tiszántúlon heves zivatarokra, amelyek akár rendszerbe is szerveződhetnek.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy az időjárási helyzetre tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros zivatarriasztást is kiadhatják.

Fokozott óvatosságot kér a katasztrófavédelem

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt javasolja, ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

Ez is érdekelhet:
Lezuhant egy színész a Vígszínházban, kórházban kezelik

Kapcsolódó hírek

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentesnél

Balesetet szenvedett és súlyosan megsérült egy motoros rendőr Budapesten

Három megyére a legmagasabb fokozatú riasztást adta ki a HungaroMet

Viharos széllel, jégesővel érkezik a hidegfront

Jó hírt közöltek a meteorológusok, a jövő héten fellélegezhetünk

41 fokkal tetőzik a forróság, aztán már látszik a remény

Hidegfront érkezik, már látszik, mikor enyhülhet a hőség

Itt szakadhat le ma az ég, amellett, hogy megdöglünk a melegtől

Itt szakadhat le ma az ég: 7 megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést – térkép