Oktatás

A pedagógusok mobilhasználatát is korlátozza egy friss Pintér-rendelet

Belföld

Meghalt Kupa Mihály

Bulvár

Óriásit vergődött Szentkirályi egy hőmérővel, Karácsony Gergely visszakézből tette helyre

Lakásba, irodába is jó választás a mobil klíma

Te jobb cikkeket írnál? Hírszerkesztőt keres a Röviden! → Részletek

Egy meleg nyári napon bizony nagy szükség lehet a levegő hűtésére akár otthon, akár a munkahelyen. Ha igazán nagy a forróság, még az éjszakai alvás sem tud pihentető lenni, hiába vannak tárva-nyitva az ablakok. Az egyik leggyorsabb és legkönnyebben kivitelezhető és beszerezhető megoldás a ventilátor. Bár ez esetben igazi léghűtés nem valósul meg, de a hőérzetünkön sokat javíthat, ahogy keringeti a levegőt.

mobil-klima

Nyilván a leghatékonyabb az, ha split klímát szereltetünk fel, de ez esetben gondot okozhat a magas ár is, illetve a kültéri egység helye. Ha egy köztes lehetőséget keresünk, akkor nézzünk körül a BonAir.hu mobil klímái között! Amennyiben inkább ventilátorban gondolkodik, akkor nagyobb légmennyiséghez ipari berendezést érdemes választani. Ez építkezéseknél is különösen hatékony lehet, mert felgyorsítja a száradási folyamatot.

Milyen előnyei vannak a mobil klímának?

Ha split klímáról beszélünk, akkor a kültéri egység elhelyezése örök kérdés. Hol mutat jól? Hol lenne praktikus? Hol nem zavar másokat? Mekkora fúrás-faragással jár a felszerelése? Ha azonban mobil klímában gondolkodunk, akkor ott ezek a problémák nem merülnek fel.

Ezek ugyanis kompakt eszközök. Nem kell mást tenni, csak a hűtendő térben elhelyezni, áramforrásra kapcsolni, és megoldani, hogy a meleg levegő szabadon kiáramolhasson a kültérbe. Olyan típusok is vannak, amelyeket az erkélyre is be lehet állítani, és onnan fújják be a hideget. Ahogy a nevük is jelzi: mobilak. Ez azt jelenti, hogy görgőik segítségével egyik helyiségből a másikba könnyen áthelyezhetők, nem kell bajlódni a szállítással.

A hűtőteljesítmény fontossága

Amikor a megfelelő hűtőteljesítményű mobil klímát keressük, akkor több szempontot is figyelembe kell venni. Ilyen az adott helyiség szigeteltségi foka, tájolása és a hőterhelése is. Például egy 10-20 m²-es térben, ahol 27 °C alatti van a szobahőmérséklet, egy 2,6 KW-os készülék lehet ideális. Ugyanekkora méretnél 27 °C felett már 3,5 KW-os eszközre érdemes beruházni. Négyzetmétertől és hőfoktól függően arányosan növekszik a KW-igény.

Légáramoltató zuhannyal még hatékonyabb a hűtés

Azt a levegőt, amit a mobil klíma lehűt és kifúj, érdemes keringetni, hogy még jobb legyen a hűtés hatásfoka. Erre jó eszköz például a BONECO légzuhany ventilátor. Hogy miért? Nemcsak átforgatja a levegőt adott helyiségben, hanem még egy másikba is át lehet kicsit irányítani.

Lényeges mindig a karbantartás

Nemcsak a split klímáknál, hanem a mobil verzióknál is éppen olyan fontos a karbantartás. Ugyanis azzal a levegővel, amit a gép beszív, szennyező anyagok kerülhetnek a légtérbe. A portalanítást és a fertőtlenítést bizonyos időközönként itt is el kell végezni. Ehhez az említett webshopban minden kiegészítő eszközt megtalálunk.

Ez is érdekelhet:
Csúnyán beégett Dézsi Csaba András, az újraszámlálás után még kevesebb szavazata lett a fideszesnek

Kapcsolódó hírek

Mi történt? Visszafelé indult el egy vonat szombat este Biatorbágyról

Bese Gergő, Tiborcz, a romokban álló egészségügy – Orbán Viktor kínos kérdésekre is válaszolt Kötcsén

Megszünteti egy szolgáltatását a DIGI, rengetegen szívhatnak miatta

Súlyos hiba a Facebooknál, a Messenger és az Instagram is használhatatlan

Nagy a baj, Budapestet is elérte egy globális informatikai hiba

Nagy segítség a magyar családoknak: megvan a következő magyar űrhajós

Gyász: elhalasztották a magyar űrhajós küldetését

„Mocskos egy világot élünk” – írták egy gyanakvónak az internetes csalók, akik 934 embert vertek át

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal