Belföld

Azonnal lemondott Orbán minisztere a tegnapi csúfos kudarcuk után

Belföld

Sorban szavaznak az idősotthonba bejelentett venezuelaiak az I. kerületben, a telefonjukon ott a fideszes eligazítás spanyolul

Bulvár

Így néz ki a Margitsziget a tegnapi Békemenet-csorda után – fotók

Több megyére kiterjesztették a figyelmeztetést, perceken belül lecsap a vihar

Számos északnyugati járásban már másodfokú riasztás van érvényben.

Több megyére kiterjesztették a figyelmeztetést, perceken belül lecsap a vihar
Fotó: MTI/Komka Péter

A Győr-Moson-Sopron megyére vonatkozó másodfokú figyelmeztetés után

vasárnap kora este már Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyére is kiterjesztették a közelgő vihar miatti figyelmeztetést, emellett több járásban riasztás is érvényben van.

A veszélyjelzés szerint a következő órákban hevesebb zivatarokra lehet számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél, jégeső is.

riasztas-vasarnap

Forrás: met.hu

Vasárnap éjfélig tehát másodfokú figyelmeztetés van érvényben hevesebb zivatarok kialakulásnak veszélye miatt Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyék területére.

Az előrejelzés szerint az északkeleti határvidéken lévő zivatarok mellett fokozatosan az északnyugati területeken is növekszik a zivatarhajlam, ahová akár heves zivatarok is besodródhatnak, amelyek fokozatosan rendszerré szerveződhetnek. Környezetükben viharos, óránkénti 60-90 kilométeres sebességű széllökésre, jégesőre és felhőszakadásra is számítani lehet. Estétől már az északi, északkeleti területeken, majd az Alföldön is előfordulhatnak intenzív zivatarok, és nagyobb bizonytalanság mellett délnyugaton is megjelenhetnek konvektív cellák.

Az Időkép radarján látható, hogy a Kisalföldet ezekben a percekben érte el a vihar:

idokep-radar

Forrás: Időkép.hu

Fokozottan figyeljen mindenki

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta: javasolják, hogy ahol hevesebb zivatarok miatt van érvényben riasztás, az emberek fokozottan figyeljenek a fák, fasorok, állványzatok közelében. A ház környékéről minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat – kerti bútort, szerszámot, kisebb cserepes növényt – javasolt védett helyre vinni.

Továbbá, ha villámlik, érdemes számolni, hogy mennyi idő telik el a villámlás és a dörgés között és ha ez kevesebb, mint 10 másodperc, akkor a vihar nagyon közel van, ilyenkor keressünk menedéket egy épületben.

Ne tartózkodjunk vízben, otthon is kerüljük a vizesblokkok használatát. Kerüljük a kilátókat, villanyoszlopokat, ne álljunk fa alá és ne használjunk esernyőt – javasolta. Hozzátette: akit erdőben ér a villámlás, keressen egy olyan helyet, ahol legalább 4-5 méterre van a fák törzsétől.

Azt kérik, lehetőleg senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, a fasorok mellett pedig kellő figyelemmel közlekedjen mindenki. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón – mondta.

Ez is érdekelhet: Megvan, mikor érkeznek az első eredmények az önkormányzati választáson

Kapcsolódó hírek

Ütköztek, majd lángba borult a személyautó az M86-os gyorsforgalmin

Halálos baleset történt Kisszállás térségében

Kiadták a másodfokú riasztást, újabb heves zivatarok érkeznek

Ítéletidő: jégeső, durva viharok érkeznek, lecsap a forróság is

Tornádó volt Szombathelynél – itt a félelmetes videó!

Érkezik az első komoly hőhullám: 35 fok lehet napokon belül

Letépte a vihar egy épület tetőborítását Miskolcon – fotó

Szétvert a vihar több kerületet Budapesten péntek kora délután

Jön a vihar, kiadták a figyelmeztetést

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!