Bulvár

Több hektáros útvesztő épült Kiszombor határában – így néz ki az égből

Bűnügy

BRFK: kilenc embert fogtak el Budapesten a hétvégi belvárosi razzián

Baleset

Súlyos kamionbaleset történt az M5-ösön

Meghalt a beteg, miután sóoldat helyett fertőtlenítő szert adtak neki

A műtőssegédeket és egy szakorvost is felfüggesztett szabadságvesztésre ítéletek Szigetváron.

kórház, egészségügy

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt szabott ki felfüggesztett szabadságvesztést a Szigetvári Járásbíróság két műtőssegédre és egy szakorvosra, amiért egy műtét során fertőtlenítő szert használtak sóoldat helyett, és a beteg meghalt.

A Pécsi Törvényszék csütörtöki közleményében azt írta, hogy a két műtőssegéd még 2020 májusában egy nőgyógyászati laparoszkópiás operációra készülve a műtő fertőtlenítéséhez egy eredetileg fiziológiás sóoldatot tartalmazó, felcímkézett üvegben hozta a fertőtlenítőszert a raktárból.

Az üvegeket a műtéthez szükséges eszközöket tartalmazó, a helyiség előterében lévő asztalra helyezték, majd erről mindketten megfeledkeztek.

Másnap az operáció során fiziológiás sóoldat használatára volt szüksége a vádlott szakorvosnak és a két műtőssegédnek, de a műtőasztalra helyezett fertőtlenítő szert tartalmazó üveget használták fel tévedésből.

A műtétet követően észlelték a tévedést, amikor az egyik műtőssegédnek eszébe jutott, hogy a két szert felcserélték. Mindezt jelezték a műtétet végző szakorvosnak is, aki azonban ahelyett, hogy mindezt jelezte volna az osztályvezető főorvosnak, illetve reoperációt kezdeményezett volna, a cserét elhallgatta.

A kezelt beteg másnapra rosszul lett, meg kellett műteni, azonban

a szakorvos ekkor sem jelezte a műtétet végző orvosnak, hogy az előző napi műtét során fertőtlenítő szert használtak a sóoldat helyett.

A Szigetvári Járásbíróság mindhárom vádlottat halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek. A bíróság az egyik műtőssegédre kettő év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, a másikra nyolc hónap – egy évre felfüggesztett – fogházbüntetést, míg a szakorvosra másfél év – négy évre felfüggesztett – fogházbüntetést szabott ki. A súlyosabb büntetésben részesülő műtőssegédet és a szakorvost emellett két-két évre eltiltották foglalkozásuk gyakorlásától is.

Az ügyész, a vádlottak és védőik három munkanapot tartottak fenn a fellebbezés esetleges bejelentésére, így az ítélet nem jogerős.

Ez is érdekelhet:
Tovább erősödött a Tisza Párt, de a Fidesz is, a DK összeomlott

Kapcsolódó hírek

Szórja a tízmilliós prémiumokat Karácsony Gergely, még a MÁV-Start vezetőjének is jutott

Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentesnél

Csákánnyal, harci kutyával támadtak rendőrökre a Nyírségben

Megöltek egy férfit Eperjeskén, egy nőt súlyosan bántalmaztak

Halálra vert egy idős nőt egy fiatalkorú férfi Borsodban

Taxisokat terrorizáló bűnözőkre csaptak le Budapesten

Megkéselte volt élettársát és egy férfit egy 22 éves baranyai fiatal

Külföldre menekült a kisfiút felrúgó, párjait ököllel verő „karateedző”, nem tudják kihallgatni

Elfogtak egy emberölés miatt keresett férfit Budapesten