Belföld

Azonnal lemondott Orbán minisztere a tegnapi csúfos kudarcuk után

Politika

Itt a 15 órás részvételi adat, tódulnak az emberek szavazni

Bűnügy

Agyonszúrtak egy pultos nőt Mezőberényben nem sokkal ezelőtt

Dől a pénz idén: családonként 1 millió forinttal nőtt a magyarok vagyona

A háztartások 6705,2 milliárd forintot tartottak március végén készpénzben, ami történelmi rekord.

Dől a pénz idén: családonként 1 millió forinttal nőtt a magyarok vagyona
Fotó: Instagram/richkidsbudapest

2024 első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona – írja a Bank360.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) most közzétett előzetes adatai alapján.

Az „átlagosan” persze most is csalóka: vannak, akik tízmilliókkal vagy még többel gazdagodtak, mások pedig semmivel, ugyanolyan rosszul élnek mint korábban.

A jelentős vagyonnövekmény hátterében több tényező is állhat, egyrészt a piaci árfolyamok emelkedése – ez adta a növekmény 60 százalékát –, másrészt a befolyó friss pénzek. Az első negyedévben érkezett ugyanis például a 13. havi nyugdíj, ami mindig meglátszik az adatokon.

Az első negyedévi 4 ezer milliárdos növekmény több mint 30 százalékát azok a magánbefektetők nyerték meg, akiknek saját cégeik vannak, a jegybank adatai szerint ezek értéke több mint 1200 milliárd forinttal nőtt. Sokat kerestek még a befektetési alapokba fektetők és a részvénytulajdonosok is.

A kisember tanácstalan

Míg tavaly egyértelmű volt, mibe érdemes tenni a pénzt, hiszen a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jól kamatozott, az idei első negyedévben visszatérni látszanak a korábbi évek befektetésekkel szembeni ellenérzései. Ahogy eltűntek a piacról az igazán vonzó kamatot kínáló lakossági állampapírok, ismét nőni kezdett a készpénz- és folyószámlabetét-állomány.

A háztartások 6705,2 milliárd forintot tartottak március végén készpénzben, ami történelmi rekord. A bankbetétek állománya egyetlen negyedév alatt több mint 500 milliárd forinttal 14 737 milliárd forintra hízott, ennek 71,4 százaléka többnyire semennyit sem kamatozó folyószámlabetét volt – hívta fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője.

A gazdagok tudják, mibe rakják a pénzüket

A tőzsdei részvényeken is sokat kerestek a magyar háztartások az első negyedévben, főleg az árfolyam-emelkedésnek köszönhetően március végén már 2472 milliárd forintot tartottak részvényekben, ami történelmi rekord. Ennél jóval nagyobb vagyont tartanak a háztartások nem tőzsdei részvényekben (több mint 6200 milliárd forintot), illetve egyéb cégekben (30 780 milliárdot).

Az összesen mintegy 37 ezer milliárd forintnyi cégtulajdon, vagyis a háztartások pénzügyi vagyonának bő egyharmada azonban nagyrészt valószínűleg egy szűkebb, vagyonos kör tulajdonába tartozik.

2020-ban legalábbis az MNB vagyonfelmérése szerint a felső 10 százaléké volt az ilyen vagyon csaknem 90 százaléka. Az átlagos családoknak nem voltak nagy értékű vállalkozásaik.

Rekordon a hitelezés

A háztartások kötelezettségeinek állománya is nőtt az év első három hónapjában. Március végén 15 208,4 milliárd forint volt a teljes tartozás, ez csak minimális növekedés a tavalyi év végéhez képest. A Bank360.hu elemzése szerint a kötelezettségek legnagyobb része hiteltartozás, 12 720 milliárd forint, ami történelmi rekord.

Ez is érdekelhet: Nagy baleset a Liszt Ferenc-repülőtérre vezető úton, teljes útlezárás

Kapcsolódó hírek

Ütköztek, majd lángba borult a személyautó az M86-os gyorsforgalmin

Halálos baleset történt Kisszállás térségében

Gyurcsányozva, dollárbaloldalazva jelentette be a kormány, hogy visszavásárolta a ferihegyi repülőteret

Most érkezett! Bezárt egy éttermet a Nébih, súlyos dolgokat találtak

Megszólalt a PENNY: ezért kell olcsóbb import tojást árulniuk

Vége a választásoknak, máris emelkedik az üzemanyagok ára

Ismét olajat talált a Mol Magyarországon

Berágtak a tojástermelők a Penny Marketre, „kaotikus állapotok” jöhetnek

Varga Mihály most jelentette be: rengeteg pénz érkezett Magyarországra az uniótól

Írd te a Röviden híreit! Szerkesztő-újságírót keresünk, részletek itt!