Ahhoz, hogy karakteres, csípős ételeket készíthessünk, praktikus őrölt chili paprikát használni. Az Andok hegyvidékein az inkák és az aztékok már jó néhány évszázaddal ezelőtt használták ezt a fűszernövényt, hogy megbolondítsák különleges aromájával az eleségeiket.
A chili aztán idővel az egész világon elterjedt, és más földrészeken is népszerű konyhai alapanyaggá vált. Több ezerféle eleséget készítenek chili paprika használatával. Nyersen is fogyasztható, de a Chili Hungária Webáruház ízletes szószokat és fűszerőrleményt is készít belőle.
Tippek a chili paprika használatához
Őrölt chili paprika segítségével a paradicsomszósz csípőssé, pikánsabbá tehető. Akár tésztákhoz vagy pizzafeltétnek is használható az így megbolondított szósz.
E fűszernövény segítségével csípős marinád is készíthető húsokhoz vagy akár grillezett zöldségekhez is. Ehhez a chili paprikát olívaolajjal célszerű összekeverni. Legyél azonban nagyon óvatos, mivel ha túlzásba viszed a használatát, akkor túl csípős lehet az étel.
Köreteket is feldobhatsz chili használatával. A szeletekre vágott krumplit hintsd meg az őrölt változatával, majd tedd a sütőbe a burgonyát. Ropogósra sütve különleges köretként tálalhatod, de önmagában is fogyasztható délutáni nassolás céljából.
Te magad is készíthetsz őrölt chilit
Nem kell feltétlenül boltban vásárolnod őrölt chilit. Akár balkonládában is nevelhetsz cayenne, jalapeno vagy habanero paprikát, de egy mezei magyar erős paprikából is lehet őrölt változatot készíteni.
Ehhez meg kell szárítanod a paprikát. Ha türelmes vagy, mindezt az ablakpárkányon is megteheted, ha megfelelő a hőmérséklet, de a sütőben alacsony hőfokon is van erre lehetőség. Lényeges, hogy teljesen száradjanak ki a paprikák. Ehhez jól át is kell forgatni őket a kiszárítás során, így tud minden részükből távozni a nedvesség.
Végül a paprikák szárát és a magokat is el kell távolítanod. Fűszerőrlő vagy kávédaráló használatával egyaránt kellő finomságúra tudod őrölni a kellőképp kiszárított növényeket.
Tegyél óvintézkedéseket a végső lépések előtt!
Mielőtt az őrleményt porrá törnéd, fontos, hogy meg kell tenned bizonyos elővigyázatossági lépéseket a saját érdekedben. Először is válassz egy jól szellőző helyet, majd vegyél fel maszkot és védőszemüveget is. Csak ezt követően állj neki a legutolsó lépésnek, így elkerülheted, hogy a szemeidet és a légutadat is túlzottan irritálja a felszálló chili por.
Amikor végeztél, akkor már csak az őrölt chili tárolásáról kell gondoskodnod. Ehhez válassz légmentesen zárható üveget, majd tedd sötét, hűvös helyre. Amikor szükséged lesz erre a mennyei fűszerre, akkor mindig kéznél lesz majd, és könnyen felturbózhatod vele a kívnált ételt. Mindig használj kiskanalat, amikor a chilit adagolod, és legyél mértékletes! Érdemes megkérdezned a vendégeidet, hogy kedvelik-e a csípős ételeket, hiszen a chili igencsak karakteres ízű fűszer.