Bűnügy

Közösült vele, mielőtt elvágta a torkát: sokkoló részletek derültek ki a miskolci pályaudvaron talált holttest ügyében

Belföld

Magyar Péter: beépített emberek is vannak közöttünk, nem indulunk a megyei közgyűlési listákért

Bűnügy

Beleáll a Fidesz: támogatják, hogy lehessen gyerekekkel erőszakoskodni anélkül, hogy tartani kelljen a gyónáskori kitudódástól

Mi teheti tönkre a viaszvirágokat?

Ahogy hosszabbodnak a nappalok, úgy kelnek életre a virágok, a szobanövények. Megmutatja magát a tavasz, aminek bár mindenki örül, sajnos a kártevők megjelenésével is együtt jár ez az időszak.

viaszvirag

Persze ez még így is jobb, hiszen a sötétebb, hűvösebb körülmények között egyetlen élőlény sem érzi magát igazán jól, főleg nem a fűtés miatt sokszor száraz levegőn tartott szobanövények. A stresszelt fajták könnyen prédául eshetnek a lappangó és rejtőzködő élősködőknek, amikért nem kell messze menni, hiszen a kártevők mindig és mindenhol jelen vannak. De vajon melyek azok, amelyek a viaszvirágok életét veszélyeztetik?

Szívós fajták. Vagy mégsem?

A Tropical Home baby növényei között a hoyákat is megtalálhatjuk, amelyekről köztudott, hogy nagyon szívós fajok. Ezzel együtt azonban remek csemegének és tápanyagdús finomságnak számítanak több kártevő számára is.

Ezek a viaszvirágok hiába bírják jól, ha szinte minden megtámadja őket. Fontos időben felismerni a tüneteket, hogy helyesen és a megfelelő megoldásokkal kezeljük őket, persze ha lehetséges.

Fontos megjegyezni, hogy bármilyen veszedelem éri a növényeinket, sosem kell pánikolni, nem ritka, hogy egy teljesen levél- és szármentes faj újra erőre kapjon és kihajtson. Szerencsére a legtöbb növénynek saját immunrendszere van, amely velünk is képes együttműködni, ami azt jelenti, hogy kitartással és okos gondozással csodás eredmények születhetnek.

Leggyakoribb kártevők: az atkák

Lehet szó laposatkákról, hamis takácsatkákról, de akár vörös atkákról is, ezek ugyanis mind imádják a viaszvirágot. A legsúlyosabb pusztítást ők okozzák. Az atkák esetében először azokra a fajtákra gondolunk, amelyek az Alocasiákra és a Philodentronokra jellemző, pedig a hoyákra is vannak valódi veszélyt jelentő laposatkák.

Ezek alig 0,2-0,3 mm-esek, vörös színűek, a lapos testük a pókokéhoz hasonlít. Mivel alig láthatóak, így mikroszkóp nélkül be sem lehet őket azonosítani. A tünetek viszont annál inkább szembeötlőek.

Az első jel lehet, hogy a levélfonákok hegesedni kezdenek, szívásnyomok jelennek meg a leveleken és a szárakon. Ha sikerül időben észlelni a problémát, akkor az első dolgunk az elkülönítés legyen, mert gyorsan szaporodó kártevőről van szó. Ezt követően jöhet egy kis zuhany és az alkoholos letörlés, ami az atkák nagy részét el tudja távolítani.

Mi a helyzet a tetvekkel?

A másik gyakori kártevők a levéltetvek, amelyek már-már klasszikus problémaforrást jelentenek. Imádják a rózsabokrokat, a leandereket, a veteményest, a gyümölcsöst, szinte mindent – miért pont a hoyák maradnának ki? Amint a fertőzés elhatalmasodik a növényen, hatalmas kárt tudnak okozni. A legnagyobb szerencse, hogy könnyen kezelhető a pusztításuk.

Langyos mosogatószeres vízzel, fekete szappanos oldattal vagy akár alkoholos lemosással is segíthetünk a növényünkön.

A tetvek populációjának csökkentésére a katicabogarak és a lárvák alkalmasak, brutális mennyiségben el tudják őket pusztítani. Ha van udvar vagy kert, akkor érdemes lehet kitenni a növényt, hátha pár rovar vagy bogár a segítségére siet.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!