Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Őt választották a Nemzet Színészének

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész.
Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész. Fotó: Csokonai Nemzeti Színház

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészt választották a nemzet színészének – közölte a Nemzeti Színház csütörtökön.

A közlemény szerint Csikos Sándort a január 9-én elhunyt Benedek Miklós helyére választották meg csütörtökön a nemzet színészei.

Csikos Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező, színházigazgató, érdemes és kiváló művész, a Magyar Köztársasági érdemrend lovagkeresztje címmel kitüntetett, Kazinczy-díjas magyar színész Karcagon született. A Színház- és Filmművészeti Főiskola után 1965-1969 között a Miskolci Nemzeti Színház, 1962-1972-ig az Irodalmi Színpad tagja, 1972-től a Debreceni Csokonai Színház, 1974-1975 között a győri Kisfaludy Színház művésze, majd 1975-1984 között pályafutását ismét a Csokonai Színháznál folytatja. Ezt követően a nyiregyházi Móricz Zsigmond Színház társulatához szegődik, melynek 1990 -1993 között igazgatója. 1993 óta újra a Csokonai Színház társulatának tagja.

A magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, népszerűsítése, a nemzeti irodalom tolmácsolása és a magyar nyelv ápolása terén nyújtott kimagasló tevékenységért kaphatja meg a Nemzet Színésze címet az a művész, akit a cím viselői maguk közé választanak. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

Kapcsolódó friss hírek