Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Gazdaság

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

A sport ereje: ezek a sportágak kötik össze a magyar nemzetet

Bemutatjuk Magyarország legnépszerűbb sportágait és megvizsgáljuk, milyen hatással vannak a nemzeti összetartásra.

A sport ereje: ezek a sportágak kötik össze a magyar nemzetet

A magyar egy sportszerető nép, ez kétségkívül így van. Ez a szeretet pedig hozott is eredményeket az elmúlt évszázadban és nem is keveset. Hajós Alfrédtől kezdve, becenevén a Magyar Delfin, aki azon kívül, hogy az első magyar olimpiai bajnok, egyszerre volt elismert gyorsúszó, futballista, labdarúgó-játékvezető, újságíró, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya és sikeres építészmérnök, Puskás Ferencen keresztül, egészen Darnyi Tamásig, Egerszegi Krisztináig, Hosszú Katinkáig, és még sok más nevet lehetne itt felsorolni, a magyar sportolók, kis ország mivoltunk ellenére nagy sikereket tudtak aratni a nemzetközi porondon.

És ha bár köztudott, hogy a legtöbb országhoz hasonlóan, a futball az első a legnépszerűbb sportok közül Magyarországon, vannak más sportágak, amelyek hasonlóan erős hatással vannak a nemzeti összetartásra. Ebben a cikkben vendégszakértőnk, Kollár Aladár segítségével feltárjuk, hogy melyek azok pontosan és megvizsgáljuk milyen hatással vannak a magyarok nemzeti identitására.

Futball: az örök első

magyar-valogatott

A legnépszerűbb sportok közül a futball az első a világon és ez ugyanígy van Magyarországon is. A szervezett labdarúgás nagy múltra tekint vissza itthon: hivatalosan, az első focilabdát 1875-ben hozta be az országba Esterházy Miksa monarchiai diplomata és 1901-re már megalakult a Magyar Labdarúgók Szövetsége (MLSZ).

Az 1907 óta FIFA tagsággal rendelkező szövetség és annak keretein belül játszó válogatott legnagyobb sikerei a létezésének első 50 évében születtek, ahol a következőket érte el:

  • 1938-as labdarúgó-világbajnokságon második helyezett
  • 1952-ben rendezett olimpián aranyérmes
  • 1953-ban rendezett Európa-kupán első helyezett
  • 1954-es labdarúgó-világbajnokságon második helyezett

Az első félévszázad után lassú hanyatlás kezdődött, ami a 80-as években teljesedett ki, Détári Lajos visszavonulása után. Az elmúlt években, a válogatott viszonylag jól kezdett el teljesíteni és ami ennél is fontosabb, pozitív tendencia vélhető fel a jövőre tekintettel. Szoboszlai Dominik személyében pedig több évtized után, újra nemzetközi szinten is elismert, klasszis játékost tudhat magáénak a válogatott.

Vízilabda: folyamatosan a világ elitjében

vizilabda

A vízilabda a magyar sportok közül kétségkívül kiemelt helyet kap, tekintettel a válogatott páratlan sikereire. Bár nagy múltra tekint vissza a sportág, a magyar vízilabda szövetség egy viszonylag új szervezet, amely 1989-ben alakult, kiválva a Magyar Úszó Szövetségből. A magyar férfi válogatott minden idők legsikeresebb válogatottja ebben a sportban, ahol:

  • Kilencszeres olimpiai bajnok
  • Négyszeres világbajnok
  • Tizenháromszoros Európa-bajnok

A magyar férfi válogatott utoljára 2023-ban lett első helyezett világbajnokságon, világkupán 2018-ban, Európa-bajnokságon pedig 2020-ban, tehát nyugodtan el lehet mondani, hogy továbbra is a világ egyik legerősebb csapata a magyar.

Érdekesség, hogy sok nagy szakértő, többek között Kemény Dénes volt szövetségi kapitány szerint is, a termálvízre vezethető vissza a magyarok dominanciája a sportágban, ugyanis ezáltal egész évben lehetett edzeni, nem csak nyáron.

“A magyar hegemónia akkor szűnt meg amikor feltalálták a vízforgató rendszert” – Kemény Dénes.

Kajak-kenu – aranyos világrekordok

kajak-kenu

A kajak-kenu viszonylag későn, csak az 1930-as években vált elismert sportággá Magyarországon, de a magyar sportolók nagyon hamar beküzdötték magukat a világ legjobbjai közé. Az igazán nagy sikerek az 1950-es évektől indultak és azóta folyamatosan az élvonalban vannak a hazai kenusok.

Világbajnokságokon összesen 200 alkalommal, Európa bajnokságokon 112-szer nyertek magyar versenyzők aranyat, ami világrekordnak számít. Az olimpiákon elnyert 22 arany, 29 ezüst és 26 bronzérem pedig a 3. legjobb összetett eredmény a világon.

Kosárlabda – a mostohagyerek

kosarlabda

Európában a legnépszerűbb sportok közé tartozik a kosárlabda és ez Magyarországon is így van, függetlenül attól, hogy a magyarok nem igazán tudtak sikereket eléri a pályán.

Dávid Kornél nevéhez fűződik a nagy áttörés, akit 1997-ben szerződött le a Chicago Bulls-hoz, igaz egy pár hónap múlva menesztették is, de a következő években sikerült visszakerülnie az NBA-be, ha csak rövid időre is. Az elmúlt években viszont megjelent egy pár tehetséges játékos, akik közül egyeseket, mind például Juhász Dorkát, nyugodtan lehet a nemzetközi elithez is sorolni.

Kézilabda – stabil középmezőny

kezilabda

A kézilabda Magyarországon viszonylag nagy népszerűségnek örvend, főleg ha a sportág nemzetközi elfogadottságához viszonyítjuk. Mind a férfi, mind a női válogatott elég nagy sikereket ért el az elmúlt évtizedek során.

Az 1965-ben szerzett világbajnoki címmel érte el a legnagyobb győzelmet eddig a női válogatott, azóta pedig több alkalommal is nyertek ezüst illetve bronzérmeket nemzetközi tornákon, illetve olimpiákon. Legutóbbi nagy diadaluk 2000-ben volt, amikor Európa bajnokok lettek. A férfi válogatott 1982-re teheti első nagy sikerét, amikor a VB-n ezüstérmes lett és hasonlóan a női válogatotthoz, de valamivel kevesebb sikerrel, időről időre az élmezőnyben végeznek nemzetközi tornákon.

Klubszinten is elég jól teljesít a magyar férfi és női kézilabda, több BEK, illetve később Bajnokok Ligája, KEK, Európa Liga, Európai-szuperkupa diadal fűződik olyan klubcsapatok nevéhez mint a Honvéd, Vasas, Dunaferr, MVM Veszprém KC, vagy a női Győri Audi ETO KC csapata, akiknek sikerült egymás után kétszer is Bajnokok Ligáját nyerni.

Érdekesen nyilatkozott a világklasszis Görbicz Anita a magyar kézilabda mentalitással kapcsolatban: “Míg a dánok és norvégok örömmel játsszák a játékot, mi keményen dolgozunk, sok az edzés, mindig nyernünk kell, ez az elvárás. Ők a kézilabdát élvezettel játsszák nagyon jó színvonalon, minket a megfelelni vágyás hajt.”

A népszerűség a sikerhez köthető

Nagy vonalakban, a futball és a kosárlabda kivételével, ki lehet jelenteni, hogy a legnépszerűbb sportok Magyarországon, a magyar válogatott vagy magyar sportolók sikeréhez köthetőek. Ha egy sportágban sikereket látnak az emberek, akkor az népszerű lesz, függetlenül attól, hogy lehet, hogy nem sokan űzik – tökéletes példa erre a kajak-kenu.

Ez is bizonyítja azt, hogy a sport egy közösségalkotó jelenség, ahol fontos az emberek számára a nemzeti büszkeség és sikerhez való viszony. A nemzetközi versenyeken elért diadalok felemelő erővel bírnak. Az érme másik oldalán pedig a kudarcok egy egész nemzetet le tudnak sújtani, mint ahogy a 1954-es foci VB vereség is tette, anno.

A magyar sportok sajátossága, hogy úgymond kisebb sportágakban tudtak igazán jók lenni a magyar sportolók hosszútávon, lásd a kézilabda vagy a vízilabda példáját. Végül is ez nem meglepő egy kis ország tekintetében.

Ehhez még hozzá kell tenni viszont, hogy a magyarok nagyon szeretnek sportot nézni, akkor is ha az nem hazai, sőt mi több, a külföldi futball ligák messzemenőleg a legnépszerűbbek. Az élő nézéshez pedig sok esetben párosul az élő fogadás is. Az Unibet a legnépszerűbb sportágakhoz nyújt élő fogadási lehetőséget. Az élő fogadások pikantériája abban rejlik, hogy az oddsok folyamatosan változnak és a különböző fogadóirodák más-más paraméterekkel dolgoznak. Többek között, ezért is érdemes a fenti útmutatót részletesen elolvasni és nem a vak szerencsére hivatkozni, ha élőben szeretnénk fogadni.

Összegzés

A magyarok nem csak nézik a sportot, de űzik is. Van aki ezt egy konditerembe járás keretében teszi, van aki fut, teniszezik és még lehetne sorolni a többit. Ami viszont a nemzeti összetartást illeti, a legnépszerűbb sportok Magyarországon azok, ahol valamiféle nemzeti büszkeség is párosul hozzájuk.

Még a futball vagy a kosárlabda esetében is elmondható, hogy van egy direkt párhuzam a magyar sportolók nemzetközi porondon elért eredményei és a sportág népszerűsége közt, akkor is, ha a foci esetében ez már nagyon régen volt, a kosárlabdánál pedig egyelőre még szerény a termés.

Kapcsolódó friss hírek