Bulvár

Megszólalt Áder János, talált valamit a mobiltelefonokban

Baleset

Holtan találtak egy négygyermekes nyíregyházi családanyát

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Sulyok Tamás bemondta, hogy hazánk megkérdőjelezhetetlenül a Nyugat része

Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén a budapesti Szent György téren 2024. március 10-én.
Sulyok Tamás köztársasági elnök beszédet mond beiktatási ünnepségén a budapesti Szent György téren 2024. március 10-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hazánk megkérdőjelezhetetlenül a Nyugat része, tudatos elhatározással vált azzá – állapította meg Sulyok Tamás államfői beiktatása alkalmából mondott ünnepi beszédében vasárnap Budapesten.

Az idős férfi arról beszélt, európaiságunk Szent István döntése, amelyet nemzedékek sora erősít meg folyamatosan mind a mai napig!

A magyar ezért egyben európai, és nemcsak földrajzi, hanem szellemi értelemben is, de nem olvad bele, hanem összeforr vele, és ez a kettő nem ugyanazt jelenti – magyarázta.

„Mi, magyarként forrtunk össze Európa sorsával, sajátságunkkal gazdagítva azt, és mindaddig tudjuk erősíteni a kontinenst, amíg ezt magyarként tehetjük” – fogalmazott.

Rámutatott: feladatunk nehézségét az adja, hogy Európa jövője nemcsak rajtunk múlik, hanem az európai nemzetek összességén, a közösség minden egyes tagján. Hogy Európa tagadás lesz vagy ígéret, múlt vagy jövő, azt 27 állam polgárai döntik el – mondta, hozzátéve: ennek a döntésnek csak egyhuszonhetedéért tudunk mi, magyarok, felelősséget vállalni.

Ezért is kiemelten fontos, hogy ebben a bizonytalanságban legalább mi, magyarok, álljunk biztos lábakon – jelentette ki a köztársasági elnök.

Kapcsolódó friss hírek