Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Belföld

Magyar Péter: beépített emberek is vannak közöttünk, nem indulunk a megyei közgyűlési listákért

Belföld

Meghátrált a PedoFidesz: mégsem támogatják, hogy lehessen gyerekekkel erőszakoskodni a gyónási titokban bízva

Mi okozza a szemszárazságot?

Mi okozza a szemszárazságot?

A szemszárazság egy annyira általános probléma, hogy a legtöbben csak legyintenek rá egészen addig, ameddig nem válik súlyossá. Pedig lehet tenni ellene, ha egy kicsit odafigyelünk.

Akinek gyakran szúr vagy viszket a szeme, az nagy valószínűséggel küzd szemszárazsággal, de hogy ez mit is takar, az a továbbiakból kiderül.

Milyen tünetei vannak a szemszárazságnak?

Többféle tünettel jelentkezhet a szemszárazság, de a leggyakoribb az idegentest-érzés, ami nagyjából olyan, mintha belement volna valami a szemünkbe, ami sehogy sem jön ki. Szintén nagyon gyakori tünet a bevörösödő szem, az égető érzés, a fényérzékenység, a viszketés, a homályos látás, sőt még az is előfordulhat, hogy fájdalmassá válik a pislogás.

De mi okozza a bajt?

A modern világ velejárója a sok képernyő előtt töltött idő. Már az egészen kicsi gyerekek is az okostelefon, a tablet és a tv kijelzőjére tapadnak, felnőttként pedig sokan végeznek irodai munkát és töltenek alapvetően 8 órát a kijelző előtt, hogy aztán kikapcsolódásként még az okostelefonon pörgessék a social media oldalakat. Mindemellett a légkondi, a por és a dohányfüst is sokat ront a helyzeten.

Oka lehet a szemszárazságnak a kontaktlencse-viselés is, főleg allergiaszezonban, amikor alapvetően is irritált a szem, sőt bizonyos gyógyszerek is előidézhetik a szemszárazságot.

A nők esetében hormonális tényezők is előidézhetik a bajt, például a terhesség és a szoptatás ideje alatt, illetve a változó kor beköszöntével.

Szintén szúró, viszkető érzést okoznak a szemben a könnycsatornákat érintő betegségek, hisz ilyen esetben a könnycsatornák nem tudják biztosítani a kellő nedvességet.

Előfordulhat, hogy egyes lézeres látásjavító kezelések után is szemszárazságot tapasztal az ember, de ez az állapot csak átmeneti és enyhíthető is, ha a szakorvos útmutatója alapján használjuk a javasolt szemcseppet és műkönnyet.

A legújabb típusú lézeres szemműtétek azonban már ettől is megkímélhetnek. Ilyen például a Focus Medicalban a fájdalommentes VISUMAX ReLEx SMILE kezelés, amely során annyira pici bemetszést ejtenek a szaruhártyán, hogy a regenerációs idő elképesztően gyorssá válik és az esetek túlnyomó többségében még szemszárazság sem jelentkezik.

Mivel a szemszárazság rendszeressé, sőt akár állandóvá is válhat, komolyan kell venni a tüneteket és felkeresni velük egy szemész szakorvost, például a Focus Medicalban, ahol elérhető egy prémium megoldás, a Rexon-Eye kezelés (LINK rexon-eye), ami egy tökéletes, non-invazív és tartós eljárás. Ez a kezelés a száraz szem minden típusára megoldást nyújt, hatásos mind az evaporatív típusú, mind a vizes fázis alultermelése miatti szemszárazság esetén.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!