Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Belföld

Botrány a Széll Kálmán téri aláírásgyűjtésen, videón a bunkó fideszes

Mi történt? Nem tartóztatják le a hét év fegyházbüntetésre ítélt Gyárfás Tamást

Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető érkezik büntetőperére a Fővárosi Törvényszék épületében 2020. február 11-én.
Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető érkezik büntetőperére a Fővárosi Törvényszék épületében 2020. február 11-én. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Hét év fegyházbüntetésre ítélték első fokon Gyárfás Tamást csütörtökön, számoltunk be róla korábban. Az egykori „médiacézárt” bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek, Fenyő János vállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében.

A Blikk azonban azt is írja, habár az ügyészség kérvényezte, a bíróság elutasította Gyárfás Tamás letartóztatását, így hét év fegyházzal a nyakában is szabadon jöhet-mehet.

A lap tudósítása szerint a bíróság a házi őrizetet, illetve a nyomkövető elrendelését sem tartotta fontosnak, mert az indoklás szerint „eddig sem állt fent a szökés veszélye”.

A hosszú ítélet indoklás végén derült ki, hogy a bíróság valójában nem az eredeti vádiratban szereplő felbujtás bűncselekményben marasztalta el Gyárfás Tamást, hanem az enyhébb bűncselekmény miatt a bűnsegédként ráutaló magatartása miatt.

„Portikban merült fel az ötlet, utalást tett arra, hogy sértettet megölje, a szándék azt követen merült fel benne, amikor Portik ezt közölte. Bűnsegédi magatartás és nem felbujtói. Tisztában volt vele, hogy a sértett megölésére vonatkozó volt a kérés. Nem mutatja semmi, hogy nem azonosult volna ezzel. Rábólintott, széttárta a kezét, a bűnsegédi alakzat megállapításához elegendő. Mindketten tisztában voltak a kérdés értelmével és komolyságával” – fogalmazott Póta Péter bíró.

Enyhítő körülményként értékelte Gyárfás idős korát, a cselekmény távoli időpontja, a büntetlen és „példás előéletét”.

Kapcsolódó friss hírek