Bűnügy

Beleáll a Fidesz: támogatják, hogy lehessen gyerekekkel erőszakoskodni anélkül, hogy tartani kelljen a gyónáskori kitudódástól

Bulvár

47 évesen elhunyt a magyar testépítés legendás alakja

Baleset

Súlyos vonatbaleset Adácsnál, a mozdonyvezető beszorult a fülkébe, mentőhelikoptert is riasztottak

A lumbágó tünetei: itt egy gyógytorna rendelő útmutatója

A lumbágó tünetei: itt egy gyógytorna rendelő útmutatója

A lumbágót gyakran összekeverik az isiásszal, pedig jó lenne tisztában lenni a fogalmakkal. A két probléma egymástól függetlenül is jelentkezhet, de természetesen akadnak esetek, amikor a lumbágó megjelenését követően nem sokkal az isiász is kialakul. Az isiász az ülőideg mentén alakul ki, a lumbágó viszont inkább derékfájdalomnak számít. Nehéz azonban elkülöníteni más gerincet érintő problémáktól, így mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni.

De vajon mik a tünetei? Hogyan segíthet a lumbágón a gyógytorna? Ebben a cikkben minden fontos kérdésre választ adunk.

Mi a lumbágó?

A lumbágó tüneteiről és kezeléséről a Gyógytornászom rendelő is írt egy remek cikket. Ebben kiderül, hogy a lumbágó a derékfájdalom egyik típusa, ami általában egy rossz mozdulat hatására alakul ki. Heves fájdalommal jár, mivel a gerinc és az ágyéki szakasz folyamatosan nagyfokú terhelést kap, ezért itt könnyebben előfordulnak elváltozások és komolyabb sérülések.

Az isiász az ülőideg mentén alakul ki, a farizom környékén jelentkezik, majd a fájdalom az alsó végtagokba és a lágyékba is kisugárzik. Ezzel szemben a lumbágó intenzív deréktáji fájdalommal jár, ami általában aszimetrikusan jelentkezik. Nehéz megkülönböztetni a többi derékfájdalomtól, emiatt, ha 2-3 nap alatt sem múlik el a probléma, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni.

A lumbágó okai és tünetei

A kialakulása főleg fizikai túlterhelés hatására, valamint ülő életmód következtében történik meg. A következmény, hogy a gerinc melletti izomzat befeszül, a csigolyák mozgása beszűkül, így korlátozottá válik a hajolgatás tartománya.

A gerincben kialakuló betegségek szintén lumbágót eredményezhetnek. Ez lehet gerincsérv, a gerincben kialakult gyulladást, esetleg a gerinc fejlődési rendellenességei egyaránt.

A lumbágó során, a derék kímélése érdekében a beteg egy rossz testtartást vesz fel, nem képes kiegyenesedni, ráadásul nagy terhelést tesz az ellenkező oldalra. A gerinc ezen a szakaszon érintésre és nyomásra érzékennyé válhat, a fájdalom ébredést követően a legrosszabb.

A lumbágó kezelése

A kezelésére számos megoldás létezik. A terápia az első olyan, ami jó választás lehet heves fájdalom esetén. A gyógytorna ugyanis hosszabb távra nyújt megoldást, hiszen természetes úton, a mozgás által aktivizálja a test öngyógyító folyamatait, ennek köszönhetően rövidül a gyógyulási idő.

A szakember segítségével megtanulhatjuk, hogyan végezzünk olyan gyakorlatokat, amelyek támogatják a gerinc izmainak regenerálódását. Ez főleg a lazító és nyújtó feladatokat jelenti, amikkel hatékonyan előzhetőek meg egy újabb probléma kialakulása.

Maga a kezelés nem jár fájdalommal, néha azonban jelentkezhetnek kellemetlen érzések, főleg egy letapadt izom oldása esetén. A terapeuta folyamatosan monitorozza az állapotunkat, tehát véletlenül sem megy a tűréshatáron felül. A gyakorlatokat úgy végezteti el és tanítja be, hogy azokat később, otthon is végezni tudjuk.

A megoldás fő előnye, hogy a fájdalom megszűnik, hiszen a kiváltó okot kezelik, így megelőzhető vele egy újabb lumbágó kialakulása. Nem árt azonban betartani néhány alapvető életmódbeli tanácsot, amivel még hatékonyabban őrizhető meg a gerinc egészsége.

Milyen eredményt várhatunk lumbágó esetén a gyógytornától?

Az egyik legfontosabb és leglényegesebb előnye, hogy végre újra frissen és könnyen kelhetünk ki az ágyból. Többé nem okozhat problémát a reggeli indulás, mozgás, hajolás. A derékfájdalom az esetek többségében végleg megszűnik, persze csak akkor, ha rendszeresen foglalkozunk a gerincünk állapotával.

A gyógytorna hatással van a mozgásterjedelemre, könnyebben kivitelezhetjük a hétköznapi dolgokat, hiszen a mozgásunk újra a régi lehet. Emellett rendeződhet a testtartás, megtanulunk helyesen ülni és állni. A szakembertől ráadásul olyan életmódbeli tanácsokat kaphatunk, amelyekkel nagyobb százalékban előzhetjük meg a későbbi lumbágó kialakulását.

Amennyiben pedig isiász is társul hozzá, akkor leszámolhatunk a farizom és a végtag fájdalom tüneteivel is. A páciensek nagy része már pár alkalmat követően javulásról számolnak be, a teljes gyógyuláshoz azonban több időre lehet szükség, de egyéni, hogy kinek és mikor rendeződnek a problémái.

Kapcsolódó friss hírek

Írd te a Röviden híreit!

Szerkesztő-újságírót keresünk, jelentkezz!