Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Letartóztattak egy terrortámadásokkal fenyegetőző férfit Budapesten, elképesztő magyarázatot adott tettére

Terrortámadásokkal fenyegető férfi az előzetes letartóztatásról döntő bírósági meghallgatás előtt a Budapest Környéki Törvényszék Thököly úti épületében 2024. január 18-án.
Terrortámadásokkal fenyegető férfi az előzetes letartóztatásról döntő bírósági meghallgatás előtt a Budapest Környéki Törvényszék Thököly úti épületében 2024. január 18-án. Fotó: MTI/Mihádák Zoltán

Letartóztattak egy férfit Budapesten, aki terrortámadásokról – köztük a bécsi főpályaudvar felrobbantásáról – küldött fenyegető e-maileket a rendőrségnek még hétfőn. A 27 éves flepnis a történtekkel kapcsolatban azt mondta,

kedvenc zenekara a Hooligans, és a Lángba borítom a várost című nótájuk szolgáltatta számára az alapötletet, továbbá kíváncsi volt arra is, hogyan érkeznek ki a bevetési egységek otthonához!

A Budapest Környéki Törvényszék csütörtöki közleménye szerint a gyanúsított hétfőn mobiltelefonnal több e-mailt küldött az Országos Rendőr-főkapitányságnak, a Készenléti Rendőrségnek és fővárosi kerületi rendőrkapitányságoknak, amelyekben kérte, hogy küldjék ki lakcímére a bevetési osztályt, a „TEK-et”, illetve jelezte azt is, hogy lőfegyverrel és lőszerrel rendelkezik. Ennek bizonyítékául az egyik levelében lőfegyvernek látszó tárgyakról küldött képet.

A gyanúsított később a Váci Rendőrkapitányság központi e-mail-címére is küldött elektronikus üzenetet, amely komoly félelem keltésére alkalmas, személy elleni erőszakos és közveszélyt okozó bűncselekménnyel fenyegetést tartalmazott – ismertették.

Hasonló e-maileket küldött a Győri Rendőrkapitányság központi címére is, amelyekben több, Bécs elleni terrortámadásra utalt.

Elmegyógyintézetbe kerül

A bíróság a fenyegetések súlyára és a kiszabható büntetés mértékére, továbbá arra, hogy tettét folyamatban lévő büntetőeljárás hatálya alatt, továbbá ismétlődően követte el, a gyanúsított letartóztatásáról döntött – írták.

Hozzátették: a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását legfeljebb egy hónapra az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható – áll a közleményben.

Megihlette a zene

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság az ügyről csütörtökön a police.hu oldalon azt írta: a rendőrök mindössze pár óra alatt elfogták a budapesti, IV. kerületi lakásában a 27 éves férfit.

Tájékoztatásuk szerint a férfi által küldött levelekben olyan kifejezések szerepeltek, mint „lángba borítom ma éjjel a várost”, „lőfegyvert és lőszert tartok”, „felrobbantom az egész várost – Allahu Akbar” vagy „a Hamász nevében terrortámadást tervezek”.

Tettét, amelyet elmondása szerint viccnek szánt, a rendőröknek azzal magyarázta, hogy kedvenc zenekara a Hooligans, és a Lángba borítom a várost című nótájuk szolgáltatta számára az alapötletet, továbbá kíváncsi volt arra is, hogyan érkeznek ki a bevetési egységek otthonához.

A rendőrök a férfit őrizetbe vették, ellene terrorcselekmény elkövetésével fenyegetés gyanúja miatt indult eljárás.

Kapcsolódó friss hírek