Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Bulvár

Meghalt a hajléktalanból lett győri lottómilliomos

Bűnügy

Úgy összevertek egy DK-s képviselőjelöltet, hogy kórházba kellett vinni

Nélkülözhetetlen periféria minden háztartásban – a nyomtató

Nélkülözhetetlen periféria minden háztartásban – a nyomtató

A nyomtatók piacán nem vagyunk tanúi olyan gyors változásoknak, mint a számítógépek területén, mégis ismernünk kell a három fő típus alapvető különbségeit ahhoz, hogy ne a vásárlás után jöjjünk rá, rosszul választottunk. Míg egy laptop esetében még egy laikus is könnyen tud dönteni, melyik típust válassza, a nyomtatók már egy keményebb dió, főleg azoknak, akik nem technikai beállítottságúak.

Ahol minden típust megtalálunk

Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy melyek lesznek a legjellemzőbb nyomtatási szokásaink, és ezekhez mérten milyen tulajdonságokkal rendelkeznek a most elérhető nyomtatófajták. A legjobb, ha a BestMarkt webáruház nyomtatóit böngésszük végig, ahol részletes betekintést nyerhetünk mind a három változatba.

Ahogy minden műszaki termék esetében, itt is nagyon fontos, hogy ne essünk bele az olcsó termékek megvételének csapdájába, hiszen egy ilyen árucikk használatát hosszú távra tervezzük. A másik véglet, ha valaki olyan nyomtatót vásárol, amely egyben még ezernyi funkciót tartalmaz. Kár költeni egy drágább készülékre, ha tudjuk, hogy háztartásunkban senki sem fog szkennelni vagy fénymásolni.

Az alapvető típusok

Még mindig megtalálható a kínálatban a mátrix nyomtató, amely a legrégebbi típus. Működési elvét a legegyszerűbben úgy lehet elképzelni, ha visszagondolunk a régi írógépekre, amelyek egy indigón keresztül nyomtatták a betűket a papírra. Az ezen az elven működő mátrix nyomtatókat előszeretettel alkalmazzák még olyan irodákban, ahol nagy mennyiségű szöveget kell nyomtatni, ezért a minőség háttérbe szorul a mennyiséggel szemben, ráadásul a mátrixok eléggé zajosak.

A tintasugaras és a lézernyomtatók használata a legelterjedtebb, ha minőségi nyomtatást szeretnék eredményül kapni. A tintasugaras nyomtató úgy működik, hogy kispricceli sugárszerűen a festéket, ezáltal hagy maradandó nyomokat a papíron. Ezzel szemben a lézeres nyomtató képei egy komplex elektronika és vezérlés eredményei, miközben a készülék a hő segítségével az ionizált papíron vonzza magához adott arányban a festékeket.

Mi alapján válasszunk nyomtatót?

Otthonunkban bizonyára nem szeretnénk egy zajos eszközt, így oda mátrixnyomtatót ne válasszunk. Ahhoz, hogy eldöntsünk, hogy tinta- vagy lézersugarasat vásároljunk, azt kell számba venni, hogy milyen dokumentumokat és milyen rendszerességgel szeretnénk nyomtatni. Aki tudja, hogy szinte mindig fotókat fog készíteni, mindenképpen tintasugarasat vegyen, mert csak abba lehet fotópapírt tenni.

Amennyiben a gyorsaság a szempont, és rövid időn belül kell hirtelen többféle doksi, úgy a lézersugaras lesz a nyerő, de ott tudnunk kell, hogy a gyorsasága a villanyszámlánkban is kicsit meg fog látszani. Vásárláskor figyeljünk oda a patronok áraira is, nehogy az legyen végül, hogy vettünk egy olcsóbb készüléket, amelynek viszont a patron árai az egekben vannak. Aki pedig a nyomtatáson kívül szeretne szkennelni, fénymásolni is, egy multifunkcionális készüléket válasszon.

Kapcsolódó friss hírek