Belföld

Magyar Péter üti-veri Orbán Viktort, saját követői is kinevetik a miniszterelnököt

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Mentővel ütközött egy autó a Nagykörúton

Szenzáció: egy hároméves kislány és egy felnőtt férfi életét is megmentették ugyanazzal a májjal a Semmelweis Egyetemen

Szenzáció: egy hároméves kislány és egy felnőtt férfi életét is megmentették ugyanazzal a májjal a Semmelweis Egyetemen
Fotó: Facdebook/Semmelweis Egyetem

Magyarországon először hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely a donorszerv kettéosztásával két ember életét mentette meg. A beavatkozást a Semmelweis Egyetem (SE) Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtották végre egy hároméves kislányon és egy felnőtt férfin. A december 2-ai műtét óta mindketten jól vannak – közölte az intézmény csütörtökön.

A közlés szerint a kislány ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára, a gyereket az egyetem gyermekklinikáján kezelték.

Egy máj két életet mentett meg a Semmelweis Egyetemen, ahol hazánkban először hajtottak végre olyan májtranszplantációt,…

Posted by Semmelweis Egyetem on Thursday, January 11, 2024

Hozzátették: ilyen korú gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, azonban súlyos állapota mielőbbi beavatkozást igényelt.

Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a kisgyerekbe ültessék, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő férfi kaphassa meg – írták.

A tájékoztatás szerint a férfit a beavatkozást követő kéthetes lábadozást után hazaengedték. A kislányt további megfigyelésre a gyermekgyógyászati klinikára szállították, ahonnan hamarosan hazamehet.

Közölték: az egyetemen január 3-án újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak ugyancsak a szerv kettéosztásával. A műtéttel egy májvéna-elzáródásban szenvedő 20 hónapos kisfiún és egy Hepatitis B-vírussal fertőzött férfin segítettek. A műtétek jól sikerültek, mindkettőjüket kórházban ápolják még – tudatta az SE.

Kapcsolódó friss hírek