Belföld

Magyar Péter is kommentálta Deutsch Tamás EP-listavezetőségét

Belföld

Visszavonul a népszerű fideszes, nem indul a kerületi polgármesteri címért

Baleset

Káosz, tömegbaleset az M7-esen Velencénél, több tucat jármű érintett

Szenzáció: egy hároméves kislány és egy felnőtt férfi életét is megmentették ugyanazzal a májjal a Semmelweis Egyetemen

RövidenRöviden
Szenzáció: egy hároméves kislány és egy felnőtt férfi életét is megmentették ugyanazzal a májjal a Semmelweis Egyetemen
Fotó: Facdebook/Semmelweis Egyetem

Magyarországon először hajtottak végre olyan májtranszplantációt, amely a donorszerv kettéosztásával két ember életét mentette meg. A beavatkozást a Semmelweis Egyetem (SE) Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján hajtották végre egy hároméves kislányon és egy felnőtt férfin. A december 2-ai műtét óta mindketten jól vannak – közölte az intézmény csütörtökön.

A közlés szerint a kislány ismeretlen eredetű májelégtelenség miatt került fel a sürgősségi transzplantációs listára, a gyereket az egyetem gyermekklinikáján kezelték.

Egy máj két életet mentett meg a Semmelweis Egyetemen, ahol hazánkban először hajtottak végre olyan májtranszplantációt,…

Posted by Semmelweis Egyetem on Thursday, January 11, 2024

Hozzátették: ilyen korú gyermek számára ritkán adódik megfelelő méretű donorszerv, azonban súlyos állapota mielőbbi beavatkozást igényelt.

Az Eurotransplant szervelosztó rendszerén keresztül éppen érkezett egy magyar donorszerv, amely kettéosztva alkalmasnak bizonyult arra, hogy a kisebbik részét a kisgyerekbe ültessék, a nagyobb részét pedig egy 35 éves májdaganatban szenvedő férfi kaphassa meg – írták.

A tájékoztatás szerint a férfit a beavatkozást követő kéthetes lábadozást után hazaengedték. A kislányt további megfigyelésre a gyermekgyógyászati klinikára szállították, ahonnan hamarosan hazamehet.

Közölték: az egyetemen január 3-án újabb, hasonló májátültetést is végrehajtottak ugyancsak a szerv kettéosztásával. A műtéttel egy májvéna-elzáródásban szenvedő 20 hónapos kisfiún és egy Hepatitis B-vírussal fertőzött férfin segítettek. A műtétek jól sikerültek, mindkettőjüket kórházban ápolják még – tudatta az SE.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Hetven nap után elhagyhatta a Semmelweis Egyetem klinikáját egy koronavírusos kismama

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el Szabolcsban több kórház összes fekvőbeteg-osztályán

Látogatási tilalom van a Semmelweis Egyetem öt klinikáján

Soron kívül kaphatják meg a COVID-oltás a kismamák

Kínos videók kerültek elő Merkely Béláról

Elhunyt Jakab Ferenc virológus