Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Bulvár

47 évesen elhunyt a magyar testépítés legendás alakja

Bűnügy

Most közölték! Holtan találták meg a szentesi nő gyilkosát

Ebben is segíthet egy profi gyógytornász manuálterapeuta

Ebben is segíthet egy profi gyógytornász manuálterapeuta
Fotó: Pexels/Karolina Grabowska

A manuálterapeuta feladata a szervezetben zajló visszafordíthatatlan folyamatok korrekciójának segítése, gyógyítása. Legyen szó a nyakról, hátról, esetleg a derékról, az itt keletkező fájdalmak megszüntetése szinte csak és kizárólag az ő segítségével történhetnek meg. Persze előfordulhat, hogy a gyógyszeres kezelés is segíthet, ez azonban csupán átmenetileg szünteti meg a tüneteket.

Az alábbi írásunkban eláruljuk, hogy miben és hogyan segíthet egy profi gyógytornász manuálterapeuta.

Mozgásszervi panaszok

Aki ülőmunkát végez, nem mozog eleget, annak a gerincoszlopa szinte minden esetben aránytalanul nagy terhelést kap. Ennek hatására a görbületek megváltozhatnak, ami fájdalmat és kellemetlenségeket tud okozni. Nem kell aggódni, hiszen a megfelelő segítséget megkapva és persze ezeket időbe kezelve elkerülhetjük a komolyabb szövődményeket. A Gyógytornászom rendelő manuálterapeutái ilyen kezeléseket is vállalnak. A profi szakemberek már mindent láttak, így tisztában vannak azzal, hogy kinek és milyen tornára lesz szüksége.

Ha például az ülőmunka közben felvett testtartásban S-alakú gerincoszlop az ágyék, valamint a nyaki részen kiegyenesedik, a vállak előreesnek, akkor ezt a tartást az izmok is felveszik. A hátizmok könnyen megnyúlnak, ezért nem lesznek képesek megfelelően tartani a hátat és a gerincet, a mellizmok megrövidülnek, aminek eredménye, hogy a deréktáji csigolyákat és a porckorongot olyan terhelés éri, amit az izmok már képtelenek ellensúlyozni.

Amikor ülünk, legalább ötször akkora teher nehezedik az ágyéki porckorongra, mintha állnánk vagy sétálnánk. A legnagyobb probléma azonban az, hogy ez valószínűleg sokáig fennáll, a terhelés pedig kóros hátfájdalmat, de akár még visszafordíthatatlan deformációt is okozhat. A manuálterapeuta persze kezelni tudja a problémát, de egy idő után már csak sokkal több energia, szenvedés, és pénz árán.

Miben segíthet egy profi gyógytornász?

A kezelés során légzéstechnikával, az izmok feszítésével, valamint a finom korrekciós fogással kezelik a fájdalmat, legyen az csigolyában vagy ízületekben keletkező tünet. A kezelés hatásos lehet többek között a csípő, a keresztcsont, a szeméremcsont, a derék-, illetve a hátfájdalom kezelésére egyaránt. Emellett kiváló választás a nyak- és a vállfájdalom panaszmentesítésére, a könyökfájdalom és persze a kialakuló gerincsérv kezelésére egyaránt.

Fontos azonban tudni, hogy a manuálterápia nem csupán egy alkalmas, a legtöbb esetben nem is csak heti több alkalomról van szó, amit gyorsan letudhatunk és minden panaszunk örökre megszűnik. Általában 2-3 hetente érdemes kezelésre járni, a javulás mértékétől függően pedig egyre ritkábban lesz rá szükség. Ehhez azonban hozzátartozik, hogy a gyógyuláshoz nem lesz elég az ő segítsége. Itt lényeges lesz az életmódunk, a korábbi szokások megváltoztatása, valamint a folyamatos mozgás. Amennyiben a kezelés után továbbra sem megyünk el sportolni, sétálni, jógázni, akkor a panaszok idővel újra vissza fognak térni.

Mi a teendő?

Vannak olyan esetek, amikor bizony nem sok esélyünk van a változtatásra. Ilyen lehet a munkahelyi környezet. Amennyiben itt jelentkeznek a panaszok, akkor végig kell gondolnunk, hogyan tudnánk csökkenteni a gerincünkre nehezedő egyoldalú terhelést. Nem kell azonnal felmondásra adni a fejünket, hiszen ez sem feltétlenül jelent megoldást. Jobb választás rendszeres gerinctornával erősíteni a gerincet tartó izmokat, ami sok terhet vesz le erről a területről.

A manuálterapeuta megmutathatja a számunkra azokat a gyakorlatokat, amiket otthon végezve sokat tehetünk az egészségünkért. Napi pár perc, hetente 1-2 torna máris előrébb vihet bennünket. Persze az erősítéshez idő kell, így nem várhatunk azonnali változásokat. A legtöbb esetben 4-5 alkalomra van szükség ahhoz, hogy a tünetek nagy része megszűnjön és ismét visszatérhessünk a mindennapokhoz.

Mi történik az első alkalommal?

Az első látogatás során egy részletes vizsgálatnak vetnek alá minket, ahol mozgásteszteket végeznek. Kikérdeznek minket a fizikai és a lelki állapotunkról, vizsgálatokkal állapítják meg a mozgásszervi panaszok állapotát, valamint lokalizálják annak pontos helyét és okát. Csak utána kezdik el összeállítani a személyre szabott terápiás tervet, amely olyan gyakorlatokat tartalmaz, ami segíthet minket a gyógyulás útján.

Kapcsolódó friss hírek