Bűnügy

Aláírásgyűjtő aktivistákat vertek meg Budapesten

Belföld

„Ez a kormány gyermekbarátnak hazudja magát” – Több ezer emberrel tüntetett Magyar Péter a Belügyminisztérium előtt

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Jöhetnek a durrogásmániások: megszólalt a rendőrség a szilveszteri tűzijátékozás kapcsán

Jöhetnek a durrogásmániások: megszólalt a rendőrség a szilveszteri tűzijátékozás kapcsán
Fotó: Facebook/BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

„Mindenki nagy örömére” csütörtöktől vásárolhatók és december 31-én 18 óra illetve január 1-jén reggel 6 óra között használhatók fel az úgynevezett 3. osztályba sorolt tűzijátékok, pirotechnikai eszközök.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szerdai közlése szerint a fel nem használt, illetve hibás vagy lejárt szavatosságú termékeket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni.

„A pirotechnika nem játék! Legyen körültekintő, hogy hol és mit vásárol! Ha megvette, használja ésszel, biztonságosan!”

– hívta fel a figyelmet az ORFK (bár ez az intelem valószínűleg nem fogja visszatartani azokat, akik képesek az ilyen hülyeségekre pénzt kiadni).

Figyelmeztettek arra is, hogy pirotechnikai terméket mindenki csak működési engedéllyel rendelkező árustól vásároljon, mert ez a garancia arra, hogy az árusító hely megfelel az előírt feltételeknek, illetve a termék bevizsgált.

„Ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyezteti!”

– fűzték hozzá. Ismertetésük szerint a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót tartalmaz.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy továbbra is tilos petárdát birtokolni és felhasználni. Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbanó petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést, a végtagok roncsolódását, csonkolódását, a hallás tartós károsodását is okozhatja – olvasható az ORFK közleményében.

Kapcsolódó friss hírek