Gazdaság

Lecsap a Temu piactérre a Gazdasági Versenyhivatal

Bűnügy

Száz díszmadarat próbált egy bolgár férfi Hollandiába csempészni

Belföld

Visszavonul a népszerű fideszes, nem indul a kerületi polgármesteri címért

Erről mi csak álmodunk: elzavarták a lengyel közmédia vezetését, ami saját bevallása szerint is „durvább propagandát csinált, mint a kommunizmus alatt”

RövidenRöviden
Imre Balázs műsorvezető az állami M1 propagandacsatorna stúdiójában.
Imre Balázs műsorvezető az állami M1 propagandacsatorna stúdiójában. Fotó: MTI/Honéczy Barnabás

Felmentette szerdán Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában – közölte szerdán a lengyel kulturális tárca (MKiDN).

A közlemény szerint a felmentés „szükségességét” a szejmben kedd éjjel megszavazott határozat indokolja. Az októberi parlamenti választások nyomán többségbe került koalíció által megszavazott dokumentum értelmében „javító intézkedéseket” kell foganatosítani a közmédiánál.

❗ Minister Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego Bartłomiej Sienkiewicz odwołał 19 grudnia 2023 roku…

Posted by Kancelaria Premiera on Wednesday, December 20, 2023

Az MKiDN szerint jogilag érvénytelen a lengyel alkotmánybíróság múlt csütörtöki figyelmeztetése, melynek értelmében az illetékes miniszternek tartózkodnia kell a közmédiát működtető társaságok felszámolásától, vezetésük leváltásától. A figyelmeztetést a testület a jelenleg ellenzéki, múlt hétig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) képviselőinek beadványára adta ki.

„Az egész nemzetet meggyaláztuk”

Ismert, a lengyel közmédia korábban a magyarhoz hasonlóan ordenáré kormánypropagandát és uszítást tolt. Miután az ottani jobboldal októberben elveszítette a választást, a lengyel közmédia egyik prominens műsorvezetője maga vallotta be, hogy „durvább propagandát csináltunk, mint a kommunizmus alatt”.

„Bűntársként mondom […], a TVP-nél a sztálini logika érvényesült: aki nincs velünk, az ellenünk van. Az egész nemzetet egyszerűen meggyaláztuk a propagandával, amit az elmúlt hónapokban árasztottunk”

– magyarázta a tévés egy varsói vitafórumon azt a módszert, amit a magyar nézők a mai napig kénytelenek megtapasztalni.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Nyitrai Zsolt úgy tudja, a kormány közéleti munkája a párbeszéden alapul

Kiderült, mennyi szavazót veszített a Fidesz a kegyelmi botrány miatt

Itt van Magyar Péter nagy bejelentése

Nagy Márton: az infláció gyakorlatilag összeesett

Meghalt Belénessy Csaba, az MTI volt vezérigazgatója

Leszámol Józsefváros az agymosó hirdetőoszlopokkal