Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Bűnügy

„Megöllek!” – Székkel verte össze a tanárnőjét egy 9. osztályos az egyik szolnoki iskolában

Riasztást adtak ki ónos eső miatt csütörtökre, vastag jégpáncél alakulhat ki – itt vannak a pontos részletek

Kapucniját fogja egy nő Debrecenben, az erős széllel kísért havas esőben 2021. január 25-én.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Csütörtökön délnyugat felől egyre többfelé várható csapadék, az ország nagyobb részén esőre lehet számítani – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök hajnali figyelmeztető előrejelzésében.

Ebben kiemelik, a reggeli órákban a Dél-Dunántúlon, majd délelőtt a Dunántúli-középhegység területén előfordulhat átmeneti ónos eső, ráadásul a Dunántúli-középhegység magasabban fekvő részein jelentős mennyiség eshet.

A várható ónos eső miatt első- és másodfokú figyelmeztetést, valamint riasztást is kiadtak:

Figyelmeztetés 2023. november 30-ra a várható ónos eső miatt.

Figyelmeztetés 2023. november 30-ra a várható ónos eső miatt.Forrás: met.hu

Riasztás a várható ónos eső miatt csütörtök hajnalban.

Riasztás a várható ónos eső miatt csütörtök hajnalban.Forrás: met.hu

Az ország északkeleti harmadán ugyanakkor havazás lesz a kezdeti csapadékforma, mely délután, este délnyugat felől egyre nagyobb területen fagyott esőbe, ónos esőbe, végül esőbe válthat.

A havazás miatt az alábbi megyékre adtak ki figyelmeztetést csütörtökre:

havazas-figyelmeztetes

Forrás: met.hu

Az előrejelzés szerint legtovább az északi, északkeleti határ közelében tarthat ki a havazás. Az Északi-középhegység, Észak-Szabolcs, valamint a Dunakanyar térségében általában 5-15 cm friss hó hullhat, de lokálisan ezt meghaladó, akár 15 centit meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Budapest térségében is kialakulhat kora délutánig több cm-es hótakaró. A délutáni óráktól a főváros (főleg budai hegyekben), majd a Dunakanyar és az Északi-középhegység térségében is egyre nagyobb területen tartós ónos eső (kb. 1-5 mm, helyenként akár több is lehet) váltja fel a havazást,

így vastag jégpáncél alakulhat ki.

Estig a legtöbb ónos csapadékra (akár 5 mm-t meghaladó) a Dunakanyar, valamint Nógrád és a Mátra térségében lehet számítani. Éjszaka egyre északkeletebbre (Borsod irányába) tolódik az ónos csapadékkal érintett terület, ahogy enyhül az idő.

A meteorológusok megjegyzik, a halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt a várható csapadékfajták területi kiterjedése és mennyisége is nehezen előrejelezhető, időjárási helyzet függvényében ónos esőre piros riasztást is kiadhatják.

Kapcsolódó friss hírek