Baleset

Tömegbaleset az M7-esen, több kilométeres a torlódás

Gazdaság

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Belföld

Titkos kormányhatározat jutott el Magyar Péterhez, kiderült Orbánék terve

Karsai Dánielt szenvedésre ítélte a Fidesz a Parlamentben

A kormánynak fontosabb, hogy „bemutassa a magyar jogrendet”, mint hogy egy gyógyíthatatlan ember méltósággal távozhasson.

Karsai Dániel a Parlamentben.
Karsai Dániel a Parlamentben. Fotó: Facebook/Bedő Dávid

Országszerte felzúdulást keltett Karsai Dániel volt alkotmányjogász szeptemberi Facebook-posztja, amelyben arról számolt be, hogy ALS-ben (Amiotrófiás laterálszklerózis), egy gyógyíthatatlan, bénulással járó betegségben szenved.

A 46 éves férfi szervezetét ugyanaz a kór támadta meg, ami Stephen Hawking életét is keserítette: a beteg tudata végig tiszta marad, de az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak – emiatt az izmok is –, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek, és a halál fulladás miatt következik be.

Karsai Dániel ezért azt szeretné elérni, hogy aktív eutanáziával, méltósággal távozhasson az élők sorából.

A passzív eutanázia (a kezelések beszüntetése) az ő esetében nem jelent megoldást, hiszen az ALS-re jelenleg nincs semmiféle gyógymód.

Mivel a magyar kormány cseppet sem volt együttműködő Karsai kérését illetően, a nagybeteg jogász a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán perre vitte az ügyét, tájékoztatása szerint ott komolyan is veszik. A magyar kormány válaszul ellenkérelmében arra kérte a bíróságot, hogy nyilvánítsa elfogadhatatlannak Karsai eutanáziára vonatkozó indítványát.

POSZT MORTEM XIX. – Egy kis ParlamentMegvolt a nagy tárgyalás, a résztvevő pihen. Én mindig is az aktív pihenés híve…

Posted by Dr. Karsai Dániel on Wednesday, November 29, 2023

Karsait ezután a momentumos Bedő Dávid meghívta a parlament csütörtöki ülésére, így a Fidesz álláspontját ismertető Répássy Róbert kénytelen volt a beteg ember szemébe mondani, hogy gyakorlatilag szenvedésre van ítélve.

Bedő Dávid felszólalása visszanézhető a Facebookon:

A Momentum Mozgalomban támogatjuk Karsai Dánielt a méltóságáért és szabadságáért folytatott harcában. A mai nap ezért…

Posted by Bedő Dávid on Thursday, November 30, 2023

Bedő arról beszélt, országgyűlési határozati javaslatot nyújtanak be, amely utat engedne az aktív eutanáziára vonatkozó jogszabályok módosításának. A képviselő felszólalása után a Parlament egyik társalgójába hívta a kormánypárti képviselőket, hogy beszélgessenek Karsai Dániellel, aki a plenáris ülést a karzatról hallgatta.

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszul megerősítette, hogy a kormány tagjai

„mélyen együttéreznek minden szenvedővel, de azt vallják, nincs felesleges élet”.

Elfogadja, hogy a Momentum szabadságpárti, de a kormány életpárti és az életet védi.

„A strasbourgi eljárásban a kormány egyetlen dolgot tehet, bemutatja a magyar jogrendet” – mondta, hozzátéve: amennyiben a képviselő úgy érzi, ez az ügy Karsai Dániel harca, akkor a Momentum lépjen egyet hátra.

Karsai nem hagyja annyiban

Karsai Dániel a parlamenti ülés után újságírók előtt azt mondta, szerinte az alaptörvény nem tiltja a megengedőbb életvégi szabályozás bevezetését.

Értékelése szerint sem a magyar alaptörvényből, sem a vonatkozó alkotmánybírósági gyakorlatból nem következik, hogy ne lehetne bevezetni megengedőbb szabályozást a jelenleginél. Hozzátette: a vonatkozó, 20 éve született alkotmánybírósági döntés azt mondta ki, hogy a jelenleg is hatályban lévő szabályozás – ami csak nagyon szűk körben teszi lehetővé az életvégi döntéseket – rendben van, nem sérti az alkotmányt.

Arról azonban a testület egy szót se mondott, hogy egy akár jóval megengedőbb szabályozás sértené az alkotmányos szabályokat és az Alkotmánybíróság gyakorlatát – hívta fel a figyelmet az alkotmányjogász, aki annak a véleményének adott hangot, hogy a kérdés alkotmányos szempontból teljesen nyitott, tehát egy esetleges strasbourgi siker esetén a magyar alkotmányos rendet nem sértené ilyen típusú törvénymódosítás.

Kapcsolódó friss hírek