Baleset

Tragikus baleset Földes és Báránd között: két kisbusz ütközött össze

Bűnügy

„Válogatott fenyegetéseket” kap, 24 órás védelmet javasoltak Magyar Péternek

Bűnügy

Kirúgása után még közel 3 millió forintért tankolt egy férfi a volt munkaadója számlájára

Intenzív havazásra figyelmeztet a Közút, néhány órán belül komoly fennakadás lehet ezekben a megyékben

RövidenRöviden
Tűzoltóautó és buszmegállóban várakozó utasok hóviharban Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. február 11-én.
Tűzoltóautó és buszmegállóban várakozó utasok hóviharban Nyíregyházán, a Sóstói úton 2021. február 11-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

A meteorológiai előrejelzések alapján kedd éjfél után intenzív havazás várható Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében

– közölte hétfőn a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztálya.

A tájékoztatás szerint Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye magasabban fekvő területein néhány órán belül 10-15 centiméternyi friss hó is hullhat, a síkvidéki régiókban pedig 5-10 centiméternyi várható.

Mint írták, a Magyar Közút már november 10-én téli üzemre váltott, így minden havazásban érintett területen teljes kapacitással fognak dolgozni a szakemberek.

A közútkezelő munkagépei az érintett területeken megelőző sószórást végeznek, hogy tompítsák a friss hó letapadását. A havazásban érintett országrészeken mintegy 25 telephelyről 180 gép indul majd el, hogy csaknem 8500 kilométernyi fő- és mellékúton beavatkozzon – közölték.

🌨❄ Sűrű havazás ma délután Kunmadarason.https://www.idokep.hu/hirek/ma-is-feheritettek-a-hozaporokKöszönjük a videót Kálmán Andrásnak!

Posted by Időkép on Sunday, November 26, 2023

A közlemény szerint egy munkagépnek 2-4 óra szükséges a só- és üzemanyagfelvételhez, a célterületre való kijutáshoz, majd a telephelyre való visszatéréshez. Ennyi idő alatt több centiméternyi friss hó hullhat, így a folyamatokat addig kell újra elvégezniük, amíg a havazás el nem áll.

A közútkezelő arra figyelmeztette a közlekedőket, hogy soha ne előzzék meg a hóeltakarító járműveket, tartsanak tőlük kellő távolságot, és havazás idején vezessenek lassabban, figyelmesebben. Emellett induljanak el időben, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített, téli gumival felszerelt járművel közlekedjenek.

Utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról, forgalmi helyzetről az Útinform honlapján – írták.

Ez is érdekelhet

Fordulat, most jelentették be: havazás várható, a közútkezelő megkezdte a sószórást

10-17 fok között alakul a hétvége, de esős, szeles idő várható – mutatjuk az előrejelzést

Havazással, viharos széllel tér vissza a tél – már látszik az animáción, hogyan közelít

Durva havazás Ferihegyen: lezárták az 1-es futópályát, késésekre, járattörlésekre kell számítani

18-20 fok érkezik a jövő héten, áprilisba ugrik a február

Kiadták a riasztást: viharos széllel, ónos esővel tér vissza a tél, havazás is lehet