Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Baleset

Kiürítettek egy budapesti iskolát, 10 mentőautót riasztottak a helyszínre

Bulvár

Sokkoló: 14 év után visszatér a Győzike Show, itt lesz látható

Orbán fontos plecsnit gyűjtött be a kazah-magyar barátság jegyében

Addig is, amíg Soprontól nyugatra nem nagyon akar már senki barátkozni vele.

Orbán Viktor miniszterelnök (b) átveszi a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat az  adományozó Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöktől Asztanában, az elnöki palotában 2023. november 2-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) átveszi a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat az adományozó Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöktől Asztanában, az elnöki palotában 2023. november 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Bár Magyarország és Kazahsztán gazdasági együttműködésének a volumene még nem elég magas, ebben nagy növekedést értek el, és megteremtették az alapját annak, hogy a következő években ez akár egy nagyságrenddel bővüljön – magyarázta Orbán Viktor csütörtökön Asztanában, ahol hivatalos kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte a kazah-magyar barátság jegyében neki adományozott kitüntetést, megjegyezve, megtiszteltetésnek tekinti azt, és „ennek jegyében fogunk dolgozni a jövőben is a két ország stabil együttműködésének elősegítésén”. Kaszim-Zsomart Tokajev, a Kazah Köztársaság elnöke a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat adományozta Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Orbán szólt arról is, hogy kilenc éve döntöttek úgy, hogy magas stratégiai szintre emelik a magyar-kazah kapcsolatokat, amelybe sok munkát fektettek! Az eredmények már az idei évben is megmutatkoztak, s a jövőben a gazdasági együttműködés tovább bővülhet – ígérte konkrétumok nélkül.

A miniszterelnök a kazah elnököt emlékeztette, hogy a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába, és a magyar emberek őszerinte azt gondolják, hogy az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és az utódok között.

Úgy folytatta, e tekintetben a kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei, így gondolunk mindig Kazahsztánra, és örülünk annak, hogy a barátságon túl most már gazdasági kapcsolataink is vannak.

Hozzátette, büszke arra, hogy Magyarországra minden évben 250 kazah egyetemi hallgató érkezik, ami azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 1000 kazah diák tanul magyar állami ösztöndíjjal.

Kapcsolódó friss hírek