Tech

Megint változik a Facebook és az Instagram, ez történik az üzeneteinkkel

Időjárás

„Tartós havazás kezdődik”, de előbb még ónos eső miatt adott ki másodfokú riasztást a meteorológiai szolgálat

Bűnügy

Most jelentették be: 23 milliárd forint értékű, 154 kg kokaint foglaltak le a csepeli szabadkikötőben

Orbán fontos plecsnit gyűjtött be a kazah-magyar barátság jegyében

Addig is, amíg Soprontól nyugatra nem nagyon akar már senki barátkozni vele.

RövidenRöviden
Orbán Viktor miniszterelnök (b) átveszi a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat az  adományozó Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöktől Asztanában, az elnöki palotában 2023. november 2-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) átveszi a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat az adományozó Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnöktől Asztanában, az elnöki palotában 2023. november 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Bár Magyarország és Kazahsztán gazdasági együttműködésének a volumene még nem elég magas, ebben nagy növekedést értek el, és megteremtették az alapját annak, hogy a következő években ez akár egy nagyságrenddel bővüljön – magyarázta Orbán Viktor csütörtökön Asztanában, ahol hivatalos kétoldalú találkozón vett részt Kaszim-Zsomart Tokajev államfővel.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte a kazah-magyar barátság jegyében neki adományozott kitüntetést, megjegyezve, megtiszteltetésnek tekinti azt, és „ennek jegyében fogunk dolgozni a jövőben is a két ország stabil együttműködésének elősegítésén”. Kaszim-Zsomart Tokajev, a Kazah Köztársaság elnöke a Kazah Állami Barátság Érdemrend első fokozata díjat adományozta Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Orbán szólt arról is, hogy kilenc éve döntöttek úgy, hogy magas stratégiai szintre emelik a magyar-kazah kapcsolatokat, amelybe sok munkát fektettek! Az eredmények már az idei évben is megmutatkoztak, s a jövőben a gazdasági együttműködés tovább bővülhet – ígérte konkrétumok nélkül.

A miniszterelnök a kazah elnököt emlékeztette, hogy a magyarok keletről indulva érkeztek meg Európába, és a magyar emberek őszerinte azt gondolják, hogy az élet nem más, mint egy szövetség az ősök, a most élők és az utódok között.

Úgy folytatta, e tekintetben a kazahok benne vannak a mi életünkben, hiszen a közös múltunk részei, így gondolunk mindig Kazahsztánra, és örülünk annak, hogy a barátságon túl most már gazdasági kapcsolataink is vannak.

Hozzátette, büszke arra, hogy Magyarországra minden évben 250 kazah egyetemi hallgató érkezik, ami azt jelenti, hogy jelenleg mintegy 1000 kazah diák tanul magyar állami ösztöndíjjal.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán Viktor kiáll a sajtó elé, ekkor kaphatja a kínos kérdéseket

Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy indul a 2024-es oroszországi elnökválasztáson

Kis híján tragédia érte Szijjártó Pétert, egy atya sietett a segítségére

A ruszkibérenc magyar kormányfő azt követeli, vegyék le az ukrán csatlakozás témáját a jövő heti EU-csúcs napirendjéről

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel

Orbán Viktor azon vihog a TikTok-on, hogy megbénította Budapest közlekedését a havazás