Belföld

Visszavonul a népszerű fideszes, nem indul a kerületi polgármesteri címért

Bulvár

Eltűnik a képernyőről Somos András, az ATV Kaleta Gábort mentegető műsorvezetője

Baleset

Tragikus baleset Földes és Báránd között: két kisbusz ütközött össze

Narancs riasztást adtak ki: viharos hidegfront rongyol át az országon, heves zivatarokra is készülni kell

A legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométeres sebességet.

RövidenRöviden
Narancs riasztást adtak ki: viharos hidegfront rongyol át az országon, heves zivatarokra is készülni kell
Fotó: Pixabay.com
  • Széllökés veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki Veszprém, Somogy, Tolna, Baranya, Fejér és Bács-Kiskun megyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután.
  • Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megye egyes járásaiban hevesebb zivatarok veszélye miatt is érvényben van a másodfokú riasztás.

A veszélyjelzés szerint a riasztással érintett járásokban a következő órákban a várt legerősebb széllökések meghaladják az óránkénti 90 kilométeres sebességet, a hevesebb zivatarok környezetében pedig a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

DNY-on több járásra is narancs riasztás van érvényben, a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 km/h-t. Részletek👇

Posted by Országos Meteorológiai Szolgálat on Friday, October 27, 2023

Az előrejelzés szerint pénteken egy gyors mozgású hidegfront vonul át az országon, amelynek környezetében, nagy területen óránként több mint 70 kilométeres széllökésekre kell számítani.

A hidegfront mentén délután zivatarok, a déli, délnyugati országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak. A zivatarokat óránkénti 80-90 kilométeres sebességet meghaladó széllökések kísérhetik, a hevesebb zivatarokhoz 90-100 kilométer/órás lökések is társulhatnak. Emellett apró szemű jég, illetve intenzív csapadék is kísérheti egyes gócokat. Estétől a légmozgás várhatóan jelentősen veszít erejéből és a zivatartevékenység átmenetileg megszűnik.

Emellett az ország északi felén pénteken késő délutánig, estig további kiadós csapadék várható, összességében a nap végére néhol a 40-50 millimétert meghaladó mennyiség is összegyűlhet.

Szombat hajnalban a délnyugati országrészben ismét kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok képződéséhez, amelyeket felhőszakadás kísérhet. Szombaton napközben is várható még az ország déli felében zivatar felhőszakadással, majd késő délutánra, estére ott is megnyugszik a légkör.

A katasztrófavédelmi főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol erős széllökések miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Aki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón – kérik.

Ez is érdekelhet

Lecsapott a vihar: autókra, sínekre dőlt fák alól mentenek a tűzoltók

Jön a vihar! Riasztást adtak ki több megyére

18-20 fok érkezik a jövő héten, áprilisba ugrik a február

70-80 km/órás szélviharral érkezik éjjel a hidegfront – mutatjuk a friss előrejelzést

10-17 fok között alakul a hétvége, de esős, szeles idő várható – mutatjuk az előrejelzést

Fordulat, most jelentették be: havazás várható, a közútkezelő megkezdte a sószórást