Gazdaság

Rémhír terjed a TikTokon a betétek befagyasztásáról, az MNB feljelentést tesz

Baleset

Meghalt egy horgász a balatoni pontyfogó versenyen

Bűnügy

Fejlemény a Szentesen, az utcán talált halott nő ügyében

Az állateledel kiválasztásának szempontjai

Az állateledel kiválasztásának szempontjai

Az első és egyben legfontosabb kérdés, ami felmerül egy felelősségteljes gazdiban, hogy mivel etessem a kedvencemet? Ennek megválaszolásához nem árt tisztában lennünk néhány alapvető szemponttal, amelyek rengeteget segíthetnek a döntésben.

Hogyan válasszuk ki az optimális tápot?

A Grandopet.hu állateledel kínálata igen bőséges, amelyben elérhetünk prémium kutyatápokat, macskaeledeleket. Ha tehát elsődleges számunkra, hogy minél egészségesebben tápláljuk kedvencünket, vegyük figyelembe az alábbiakat!

Milyenek állatunk testi adottságai, életkörülményei? Milyen testtömegű, méretű? Milyen az aktivitása? Kint tartott vagy benti kedvencről van szó? Ezek mind lényegesek, ugyanis nem egyforma szükségletet fognak jelenteni.

Elég abba belegondolunk, hogy más igényei vannak egy munkakutyának, mint egy pirinyó ölebnek. Ahogyan a fajta is befolyásoló tényező lehet, hiszen egy hízásra hajlamosabb állatnál kicsit jobban oda kell figyelni a táplálásra és a mozgásra.

Emellett az is fontos, hogy vannak-e egészségügyi rendellenességek, speciális érzékenységek? Milyen az emésztése? Ételallergiás vagy netán valamilyen szervi megbetegedéssel küzd? Az egyedi állapotok mindenképpen speciális étrendet igényelnek, azonban ilyenkor nem hagyhatjuk ki az állatorvosi vizsgálatot sem. Egyedül így határozható meg a legideálisabb eledel.

Ne alkudjunk meg a minőség terén! Semmiképp se adjuk alább, törekedjünk a kiváló minőségű, teljes értékű eledelek beszerzésére, ugyanis a prémium, szuperprémium tápokkal hozzájárulhatunk kedvencünk jóllétének, egészségének megőrzéséhez is. Ahogyan nálunk, embereknél is kiemelten fontos a táplálkozás minősége, úgy bundás, tollas és szőrtelen állataink esetében sincs ez másképp.

Az életmód szerepe

Lényeges kérdés, hogy mennyit mozog, milyen mértékben él aktív életet? Gyakran kirándulunk az erdőben, együtt járunk futni? Vagy csupán a pihizős elfoglaltságokban osztozunk? Nem baj az, ha közösen ejtőzünk a tévé előtt, hiszen ezáltal is erősödik a közöttünk lévő kötelék. Viszont a táplálás szempontjából fontos felmérni az aktivitási szintjét, hogy elkerülhessük a túletetést és az alultáplálást is.

Mindegyik véglet nagyon veszélyes. Támpontként szolgálhat a csomagoláson feltüntetett adagolási ajánlás, de ha bizonytalanok vagyunk, mert például kutyánk rendszeresen sportol, nyugodtan kérjük ki állatorvosunk véleményét.

Az adagolási útmutató egyúttal árulkodhat az állateledel minőségéről is, hiszen míg egy magasabb hústartalmú kutyatápból kevesebb mennyiség is fedezi kedvencünk szükségletét, addig egy silányabb termékből jóval többet kell adni, hogy elegendő tápanyagmennyiség kerüljön a szervezetébe.

Építsünk ki rendszert az etetés során is!

Kiskedvencünk ugyanúgy szereti a biztonságot, a kiszámíthatóságot és különösen a táplálása során fontos, hogy mindennap azonos időszakokban biztosítsuk számára az energiaforrást. Ne feledjük azt sem, hogy közvetlenül az etetés után érdemes várni egy picit, s mellőzni az aktív tevékenységeket, ezáltal elkerülhető számos emésztési probléma.

Kapcsolódó friss hírek