Bulvár

„Mi van, bazmeg, gyere ki!” – Újabb részeg, őrjöngő fideszeseket vettek videóra

Bulvár

Eltűnik a képernyőről Somos András, az ATV Kaleta Gábort mentegető műsorvezetője

Belföld

Kitálalt a Novák Katalin kegyelmi botrányát kirobbantó ügyvéd

Hogy történhetett? Korrupció miatt vádat emeltek a NAV egyik volt felsővezetője és több társa ellen

RövidenRöviden
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőre az ártándi határátkelőhely belépési oldalán 2014. április 29-én.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőre az ártándi határátkelőhely belépési oldalán 2014. április 29-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség a Debreceni Törvényszéken a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik volt felsővezetője és több társa ellen – közölte a főügyészség szerdán.

A vádirat szerint a büntetőeljárás alá vonásáig a NAV központi szervénél vezető beosztásban dolgozó ember bizalmas, majd korrupciós kapcsolatot alakított ki egy debreceni vállalkozóval. A vállalkozó érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok 2013-tól egymásnak szerződésekkel több milliárd forintos kölcsönöket nyújtottak. A cégek egy részével szemben később kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás indult.

A vállalkozó attól tartott, hogy a cégeivel szemben eljárásokat indíthat a NAV. Ezért megállapodott az adóhatóság felsővezetőjével abban, hogy műszaki cikkekért és készpénzért cserébe a NAV-os figyelemmel kíséri a cégeket érintő eljárásokat, azokról információkat ad, valamint közbenjár annak érdekében, hogy az eljárások a vállalkozó számára kedvezően végződjenek – olvasható a közleményben.

A kommüniké szerint az adóhatósági vezető hivatali helyzetét felhasználva konkrét adóhatósági eljárás befolyásolásában is közreműködött.

Mindezekért a volt NAV-os 3,5 millió forint értékben vett át műszaki cikkek és további ezer euróval is gazdagodott.

A korábbi adóhivatali munkatárs egy másik debreceni vállalkozóval is hasonló korrupciós kapcsolatot alakított ki. Ennek keretében 4 millió forint értékű gépkocsihasználatot és gépkocsi vásárlásban nyújtott kedvezményt kapott.

A nyomozó főügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy a bíróság – beismerés esetén – ítélje a volt hivatalos személyt 7 év börtönbüntetésre, 7 év közügyektől eltiltásra és 8 millió forint pénzbüntetésre, valamint végleges hatályú közszolgálati jogviszony gyakorlásától eltiltásra. Továbbá rendeljen el vagyonelkobzást a lefoglalt nagy értékű műszaki cikkekre, valamint több mint 6,5 millió forintra – zárul a főügyészség közleménye.

Orbán Viktor után a Facebook is elkezdett leszámolni a magyar sajtóval.

Tavaly október óta hiába posztoljuk a cikkeinket a közösségi oldalra, a felhasználók mindössze néhány százalékának mutatja meg az algoritmus.

Oszd meg te is ezt a hírt, küldd tovább chaten, mutasd meg ismerőseidnek, hogy ne csak a hatalmaskodók hangja hallatsszon:

Ez is érdekelhet

Bankjegyekkel kitömött zsebekkel érkezett haza a strici Svájcból, a reptéren fogták el

Fegyverrel túszul ejtettek egy fiatal nőt a VII. kerületben

„Válogatott fenyegetéseket” kap, 24 órás védelmet javasoltak Magyar Péternek

Száz díszmadarat próbált egy bolgár férfi Hollandiába csempészni

„Mi a titkod?” – Magyar Péter most Orbán vejéről borított

Feljelentést tesznek Magyar Péter súlyos vasárnap esti interjúja nyomán