Baleset

Súlyos baleset történt az M2-es autóúton

Bulvár

Magyar Péter elárverezi a „női” napszemüvegét, elképesztő összegnél tart a licit

Bűnügy

Elfogatóparancsot adtak ki a csütörtöki halálos hármas karambol ügyében

Betiltaná a 18 év alattiak számára az energiaitalt a Fidesz-KDNP

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a minisztérium beruházástámogatói szerződésének átadásán a HELL Energy Magyarország Kft. szikszói székházában 2020. szeptember 14-én.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a minisztérium beruházástámogatói szerződésének átadásán a HELL Energy Magyarország Kft. szikszói székházában 2020. szeptember 14-én. Fotó: MTI/Vajda János

Az energiaitalok vásárlásának és fogyasztásának 18 éves kor alatti betiltását javasolja Hollik István és Nacsa Lőrinc, a kormánypárti frakciószövetség két képviselője; ezt a politikusok közös keddi videónyilatkozatukban jelentették be.

„Mind a ketten háromgyermekes édesapák vagyunk, így a gyermekvédelem nálunk a politikai feladaton túl szülői kötelességet is jelent” – magyarázta Hollik, hozzátéve: „jól látják a gyermekekre leselkedő veszélyeket”, amelyek egyike az energiaitalok akár mindennapos fogyasztása.

Gyermekvédelmi javaslatot tettünk a frakciószövetségünknek: Vizsgálják meg az energiaital vásárlásának és fogyasztásának tiltását 18 éves kor alatt!Nacsa Lőrinc

Posted by Hollik István on Tuesday, October 3, 2023

Megemlítette: az elmúlt négy esztendőben a mentőszolgálat évente átlagosan száz esetben látott el 18 év alatti gyereket energiaital fogyasztása miatt. Ez teljesen világossá teszi, hogy a termékek fogyasztása ebben a korosztályban egészségügyi kockázatot jelent – mondta.

Frakciótársa, Nacsa Olivér Lőrinc arra emlékeztetett: egy éve Hatvanban szívleállás miatt halt meg az iskolában egy 14 éves fiú, aki az eset előtt is energiaitalokat ivott. A tanárok pedig arról számolnak be: gyakori, hogy „a gyerekek 10-11 óra környékén elalszanak az órán”, mert akkor múlik el az iskolakezdés előtt elfogyasztott energiaitalok hatása.

„Egyértelmű tehát, hogy ebben az ügyben lépnünk kell” – jelentette ki Nacsa Lőrinc, az alkoholtermékekhez hasonló besorolás mellett érvelve.

Hogy az otthoni pálinkafőzést és úgy általánosságban a magyar lakosság körében igen népszerű, a családon belüli erőszak hathatós katalizátorát, az alkoholfogyasztást miért nem tekinti hasonlóan károsnak a Fidesz-KDNP, az rejtély.

Kapcsolódó friss hírek