Időjárás

Riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat több megyére

Időjárás

Harmadfokú, piros riasztást adtak ki az ónos eső veszélye miatt

Közlekedés

Káosz a záhonyi határra vezető főúton, közleményt adott ki a rendőrség

Orbán Viktor a kolostorkájában fogadta a boszniai szerb elnököt

RövidenRöviden
Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) fogadja Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnökének tájékoztatása szerint Orbán elmondta: Magyarország Bosznia-Hercegovinára és a Szerb Köztársaságra tiszteletbeli szomszédjaként tekint! Magyarország és a boszniai Szerb Köztársaság közti kapcsolatok továbbra is kiválóak, és mindent megteszünk az együttműködés erősítése érdekében, amit a már megkezdett közös projektjeink is tükröznek – hangzott el a találkozón.

Szóba került, hogy magyar cégek jelentős befektetési és kereskedelmi potenciállal rendelkeznek a pénzügyi szektorban, az energetikában és a telekommunikáció területén, amelyet Bosznia-Hercegovinában is kamatoztatni kívánnak. Orbán Viktor világossá tette, hogy a Nyugat-Balkán stabilitásának megőrzése rendkívül fontos Magyarország és az Európai Unió biztonsága szempontjából. Magyar részről határozottan ellenezzük a szankciókkal történő nyomásgyakorlást Bosznia-Hercegovina illetve a boszniai szerbek esetében is, amely kontraproduktív jellege miatt inkább a feszültségek eszkalálódásához vezethet – fejtette ki.

Orbán Viktor reményei szerint a következő időszakban Bosznia-Hercegovina további előrelépést ér el az európai integrációs folyamatban. A cél az, hogy a 2024 második félévében esedékes magyar EU-elnökség időszakában a nyugat-balkáni térség integrációja kiemelt figyelmet kapjon az Európai Unióban.

Ezek is érdekelhetnek

Orbán most jelentette be: megtámadunk valakiket

Medve támadt vadászokra az erdélyi Beszterce-Naszód megyében

Orbán Viktor az Európai Tanács elnökével tárgyalt

Orbán Viktor azon vihog a TikTok-on, hogy megbénította Budapest közlekedését a havazás

Orbán Viktor: Ukrajna uniós tagsága nem esik egybe Magyarország nemzeti érdekeivel

Ágymelegítős matrac gyulladt ki, meghalt egy ember Apcon